Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sabor izglasao

Boris Vujčić novi guverner HNB-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Boris Vujčić novi je guverner Hrvatske narodne banke (HNB), odlučio je danas Hrvatski sabor, koji je istovremeno odlučio i o prestanku mandata dosadašnjeg guvernera Željka Rohatinskog.

Sabor je odluku donio na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja, a po njoj Vujčiću, dugogodišnjem viceguverneru HNB-a, mandat počinje 8. srpnja, dan nakon što mandat istekne njegovom prethodniku Rohatinskom.  Za tu je odluku glasovalo 89 zastupnika, a 9 zastupnika iz HDSSB-a i Hrvatskih laburista bili su suzdržani.

Glasovanju je prethodila rasprava u kojoj su svoju suzdržanost prema imenovanju Vujčića HDSSB-ovci i Laburisti obrazložili svojim nezadovoljstvom što im nije omogućen razgovor s Vujčićem kao kandidatom te načinom na koji je guverneru Rohatinskom priopćeno da neće dobiti novi mandat.

Dinko Burić je naglasio kako u HDSSB-u nemaju ništa protiv imenovanja Vujčića, koji se, rekao je, i nameće kao logičan nasljednik Rohatinskog, ali da im je sporno poštuje li se uopće procedura imenovanja po kojoj guvernera HNB-a imenuje Sabor. "Poštuje li se zakon po kojemu guvernera bira Sabor voljom zastupnika ili voljom predsjednika Vlade i SDP-a Zorana Milanovića. Formalno će odluka biti donesena ovdje, ali stvarno je guverner prije mjesec dana izabran na Iblerovu trgu, a što je najgore jednim telefonskim pozivom", poručio je Burić.

Zbog važnosti uloge HNB-a i funkcije guvernera, naglasio je, nužno je da kandidat za tu funkciju izađe pred Sabor i hrvatsku javnost te objasni, primjerice, hoće li i dalje beskompromisno braniti tečaj kune ili dopustiti devalvaciju. Zanima ga i hoće li novi guverner braniti autonomiju HNB-a u odnosu na Vladu "ili će od desne ruke guvernera postati desna ruka premijera".

I Dragutin Lesar je u ime Hrvatskih laburista vladajućima zamjerio što su zastupnici ostali bez mogućnosti upoznati se sa stavom kandidata za novog guvernera o tome u kojem smjeru kani voditi monetarnu politiku. I Sabor i hrvatska javnost, naglasio je, htjeli bi znati stav guvernera o monetarnoj uniji u EU te o tajmingu ulaska Hrvatske u Eurozonu, kao i o nadzoru banaka te valutnoj klauzuli, koja je, rekao je, po sudu stručnjaka i razlog teškog stanja u Hrvatskoj.

"Praksu HDZ-a kojom ste osam godina bili nezadovljni danas ste preuzeli toliko ljubomorno da o njoj ne smijemo ni raspravljati", ustvrdio je Lesar, također prozivajući vladajuće da odluka o imenovanju Vujčića i smjeni Rohatinskog nije donesena u Saboru, već u Vladi. Vlast Kukuriku koalicije prozvao je za katastrofalnu kadrovsku politiku, upitavši vladajuće kako to da se ni na trenutak ne boje da takvom praksom ne dovode zemlju u opasnost da HDZ ponovno dođe na vlast.

Sabor je zaključio ovotjedno zasjedanje, a sjednicu nastavlja u ponedjeljak, raspravom o konačnom tekstu izmjena saborskog Poslovnika.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić, guverner HNB-a Demografski problemi Guverner HNB-a o problemu radne snage: Svako društvo mora odlučiti između dvije mogućnosti Hrvatska narodna banka (Foto: Dnevnik.hr) mora li sve u zadnji čas? Vujčiću danas zadnji radni dan, HNB ostaje bez guvernera

Životopis novog guvernera HNB-a Borisa Vujčića

Novoimenovani guverner Hrvatske narodne banke dr.sc. Boris Vujćić bio je zamjenik guvernera središnje hrvatske banke u zadnja dva mandata, a od 2005. Vujčić je bio i zamjenik glavnog pregovarača u pregovorima Republike Hrvatske s Europskom unijom. Boris Vujčić rođen je 2. lipnja 1964. u Zagrebu. Diplomirao je 1988. godine na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, gdje je i doktorirao 1996.

Od 1989. do 1997. godine bio je asistent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, kada je stekao znanstveno zvanje docenta. Kao dobitnik Fulbrightove stipendije 1994./1995. godine pohađao je doktorski studij na Odsjeku za ekonomiju Michigan State University u SAD-u. Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu izvodi nastavu iz monetarne analize, ekonomije rada i međunarodnih financija. Autor je niza znanstvenih i stručnih radova.

Od prosinca 1996. do imenovanja za zamjenika guvernera HNB-a radi kao direktor Direkcije za istraživanja HNB-a.  Dr. sc. Boris Vujčić imenovan je zamjenikom guvernera Hrvatske narodne banke 15. srpnja 2000. odlukom Zastupničkog doma Hrvatskoga sabora. Odlukom Hrvatskog sabora od 13. srpnja 2006. godine zamjeniku guvernera Borisu Vujčiću povjeren je još jedan šestogodišnji mandat. Vujčić je oženjen i otac je troje djece. (HIna)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene