Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik IDS-a:

'Ako dođe do novih izbora najveći gubitnik bit će onaj tko je te izbore prouzročio'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpora IDS-a SDP-ovoj koaliciji je sigurna. No, kako na ponude MOSTA gledaju u IDS-u? Gost Dnevnika Nove TV bio je predsjednik IDS Boris Miletić.

Gospodine Miletić, bili ste na tim pregovorima, čuli ste stav MOSTA - velika koalicija. Koliko je to danas uopće realno da dva velika bloka slože koaliciju, a da MOSTA tu nema?

Pročitajte i ovo Željko Lacković Potvrdio je Nezavisni Željko Lacković: Bit će dio pregovaračkog tima DP-a, ali jedno ne želi otkriti Nikola Grmoja Reakcija na rezultate Nikola Grmoja održao govor: "Vrijeme Mosta tek dolazi!"

Kada bi se dva velika bloka dogovorila, HDZ i SDP, tada sigurno treći partner ne bi bio potreban, ali vidimo da su čelnici tih dviju stranaka tu mogućnost danas i odbacili.

Kako tumačite tu ideju MOSTA? je li to njihov bijeg od odgovornosti ili zapravo strah ako se priklone jednoj ili drugoj strani da će se pocijepati?

Mislim da je u ovom trenutku građanima Hrvatske bitno znati kamo će Hrvatska ići. Mislim da nemamo vremena za gubljenje i ne daj Bože, dovesti Hrvatsku u blokadu. Prema tome, mislim da je potrebna velika doza odgovornosti.

Od koga, prije svega?

Od svih koji su dobili povjerenje birača. Most je dobio jako veliko povjerenje i treba tu odgovornost opravdati.

Vi očekujete da se oni jasno odrede ili lijevo ili desno?

Oni se ne žele odrediti, međutim, ako tako ide, imat ćemo nove izbore, a mislim da građani nove izbore ne žele.

A tko bi bio kažnjen na tim novim izborima najviše?

Onaj tko je nove izbore prouzročio.

A po vama?

Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati. Ne možemo prejudicirati daljnje odluke. Danas su bili prvi preliminarni razgovori. Prema tome, malo strpljenja. Pričekajmo.

Vjerujete li da je moguće do kraja sljedećeg tjedna postići dogovore ili ćemo ići na nove izbore?

Mislim da će se morati postići dogovor, u protivnom ćemo imati nove izbore, a mislim da je građanima dosta i politike i izbora.

Ali stav MOSTA je - bolje da se dvije velike koalicije dogovore, u protivnom, ako ćemo se odrediti ili za Z. Milanovića ili za T. Karamarka, mi ćemo se pocijepati. Jesam li ja to dobro iščitao?

To tako na neki način zvuči, međutim, mislim da će na kraju morati donijeti odluku. Dobili su povjerenje građana, trebaju preuzeti odgovornost i provesti promjene koje su građanima obećali.

EKSKLUZIVNO Drago Prgomet se sastao s Milanovićem u stanu Ante Kotromanovića

U ovom trenutku, koliko koalicija Zorana Milanovića ima ruku?

Mi smo jučer počeli pregovore, prve u nizu razgovora IDS-a i SDP-a. Govorimo o temi decentralizacije, ono što smo mi našim biračima obećali. Znate i sami da smo IDS-PGS- Lista za Rijeku ovaj puta išli samostalno na izbore i želimo to povjerenje opravdati, a mislim da ova koalicija u ovom trenutku može brojati 70 ruku.

Vratimo se na MOST. Nije li zbunjujuće - išli su na izbore, žele mijenjati Hrvatsku, a zapravo ispada da sada se povlače i bježe od odgovornosti da preuzmu teret - ili lijevo ili desno.

Možda se sve to skupa za njih malo prenaglo dogodilo, možda im treba malo vremena. Ja želim vjerovati da će donijeti ispravnu odluku i da će se priključiti rješavanju problema u ovoj državi.

Je li se danas razgovaralo o nekim programima i reformama ili ste već krenuli u priče oko mandatara?

Najviše razgovora je teklo oko određenih promjena koje je potrebno provesti. Mene je osobno zanimao stav oko decentralizacije. Drago mi je da to i MOST podržava, da je potrebno decentralizirati Hrvatsku. Međutim, za promjene je potrebno sastaviti vladu, potrebno je imenovati mandatara. O imenima se danas s njihove strane nije govorilo. Prema tome, mislim da će trebati ne previše vremena, ali da će se morati konkretno izjasniti. Imamo s jedne strane mandatara kojeg predlaže HDZ, Tomislava Karamarka, s druge strane imamo mandatara gospodina Milanovića. Ukoliko MOST smatra da ima pravo na mandatara s 19 zastupnika morat će izaći s tim imenom.

Mislite li da je realno da oni ponude mandatara i da netko iz MOSTA bude premijer?

Meni je u ovom trenutku teško zamisliti tu situaciju, ali odluka je doista njima.

Po vama, samo dvije osobe u ovoj zemlji mogu biti mandatari - ili Zoran Milanović ili Tomislav Karamarko.

Mandatar treba biti onaj koji će sakupiti dovoljan broj potpisa da osigura saborsku većinu. U ovome trenutku jedine su te dvije opcije koje mogu sakupiti saborsku većinu. Bez toga nema stabilnosti, nema vlade.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene