Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vremenske neprilike

Nepogode koje ćemo pamtiti...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Godinu 2012. pamtit ćemo, između ostalog, i po vremenskim neprilikama koje su pogodile Hrvatsku.

 

Pročitajte i ovo Ralice na autocesti A6 Iz minute u minutu Novi problemi: Oglušili se na zabranu pa kamionima ušli na zametenu cestu, blokirali sav promet Snijeg promjena vremena VELIKA GALERIJA Hrvatsku zameo snijeg, šaljite nam svoje fotografije

Godina je počela sa snijegom koji je početkom veljače zameo čitavu Hrvatsku izuzev Istre, a tu zimu najviše će pamtiti Splićani zbog kaosa koji im je uzrokovao bijeli snježni pokrivač. Nakon početne radosti što je snijeg pao i u ovom sunčanom dalmatinskom gradu nastupio je bijes jer su se gradske vlasti pokazale nesposobnima u (ne)reagiranju na novonastale zimske uvjete.

>> Sjećate li se dana kad je Hrvatska OVAKO izgledala iz svemira?

Situacija je došla do vrhunca kada se splitska riva zaledila i pretvorila u klizalište na kojemu je nekoliko stotina Splićana palo strgalo neku kost. Tih je dana Centar 112 u Splitu zaprimao i do 2.000 poziva dnevno. Gradonačelniku Kerumu je cijela strka bila smiješna.

Nakon što je proljeće otklonilo proleme sa snijegom, u kolovozu su stigli novi problemi - suša i požari. Umjesto plodova njiva i svojeg rada, hrvatski poljoprivrednici zbrajali su štetu. Suša je poharala usijeve i tako nanijela ogromnu štetu, u nekim područjima čak stopostotnu. Poljoprivrednici su završili u debelom minusu, a država nema novca za nadokadu štete od elementarnih nepogoda. Tu se otvorio problem navodnjavanja s kojim Hrvatska pokriva tek 0,5 posto površina.

Upravo je po obilasku sušom pogođenih područja premijer Zoran Milanović dao izjavu koja se još dugo citirala. 'Očigledno smo svi prepušteni slučaju, a država koja je prepuštena slučaju je slučajna država', rekao je.

Suha zemlja i trava prikladan su temelj za požare koji su vatrogascima prošlog ljeta dali pune ruke posla. Među većim požarima ističe se onaj kod Vodica, za kojeg se ispostavilo da su ga namjerno podmentnula dvojica Splićana. Vatra je buknula, podsjetimo, u blizini popularnog vodičkog kluba Hacienda.

Jaka bura nosila je vatru prema naselju pa su vatru pomagali gasiti i domaći i turisti, a neki su se u strahu udaljili iz svojih apartmana. Srećom, naselja su bila obranjena, a u požaru je izgorjelo oko 20 hektara trave, niskog raslinja i smrike.

>> VIDEO: Požar kod Vodica: 'Vatra je došla do apartmana, ljudi su pomagali gasiti'

U listopadu 2012. dijelove Hrvatske potopio je vodeni val koji je stigao iz Slovenije. Najkritičnije bilo je u mjestu Lovrečan Otok, ali i na cijelom području varaždinske županije. Šteta koja je nastala nakon vodenog vala u toj županiji procjenjuje se na 27 i pol milijuna kuna

>> VIDEO i FOTO Evo kakvu je štetu poplava napravila u Lovrečan Otoku

Elementarna nepogoda proglašena je za naselja: Lovrečan Otok, Brezje Otok, Otok Virje, Vratno Otok i Virje Križovljansko. Više od polovice procijenjene štete odnosi se na štete nastale na stambenim i gospodarskim objektima, a ostalo na štete na opremi, kućanskim aparatima, sustavima grijanja, komunalnoj i prometnoj infrastrukturi, te na građevinskom i poljoprivrednom zemljištu.

>> Ministarstvo zdravlja upozorava: Nemojte izlaziti ako baš ne morate!

Godinu smo završili s kratkotrajnom, ali velikom količinom snijega koja je, osim u gorskoj Hrvatskoj napadala i u glavnom gradu. Zagreb ga je dočekao iznenađujuće nespreman. Promet je bio u potpunom kolapsu, autobusi, tramvaji i vlakovi nisu vozili, taksi je bilo nemoguće dobiti zbog velike navale, a automobilom su mogli oni koji su se uspjeli probiti. Ili za početak  izaći iz dvorišta.

Zbog težih ozljeda i prijeloma u padu na zaleđenim ulicama, do podneva je te subote u zagrebačkoj Klinci za traumatologiju pregledano 80 pacijenata, od kojih je bilo 15 zadržano na liječenju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene