Obavijesti Video Pretražite Navigacija
20-ak posto niže cijene

Borba za svaku kunu: Hrvati opet u kupovinu idu preko granice!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvati gotovo svakodnevno preko granice nose pozamašne iznose deviza i kuna. Trošeći u susjednim BiH i Srbiji, štede novac.

Četiri kune za litru mlijeka, ili 9 kuna za litru ulja, uz 17 posto PDV-a, cijene su koje mame hrvatske građane u trgovačke centre u BiH. Onima koji žive uz granicu s Bosnom, isplati se i natočiti gorivo. Prtljažnici puni namirnica. Roba iz bosanskih trgovina u Orašju putuje u hrvatske domove. 'Neke stvari hrvatske jeftinije su nego kod nas u Hrvatskoj. Tko ima veću obitelj isplati se doći', rekao je Đuro Kliska iz Andrijaševca.

Pročitajte i ovo Potraga za tijelom Danke Ilić u selu Zlot umrla u mjestu Zlot Majka osumnjičenog za ubojstvo dvogodišnje Danke iznenadno preminula Milorad Dodik - 3 Dizanje tenzija Dodik ne odustaje od prijetnji odcjepljenjem: ''Republika Srpska mentalno je integrirana sa Srbijom''

>> Niže cijene: Odlaze u BiH po kućne potrepštine, bijelu tehniku i gorivo

Kata iz Bošnjaka u susjednu Bosnu dolazi kupovati najmanje dva do tri puta na mjesec. 'Zato što su povoljnije cijene, a da spuste cijene u Hrvatskoj, ne bi nitko dolazio preko, a ovako moraš doći da bi čovjek preživio', izjavila je Kata Šarčević. Ulje, šećer, mlijeko... dugačak je popis jeftinijih namirnica. U prosjeku cijene su 20-ak posto niže nego u Hrvatskoj. 'Za djecu potrepštine su jeftinije, deterdžent za rublje', rekla je Ivana Božić iz Andrijaševaca.

Jeftinije gorivo, jeftinija kava

Hrvatski građani imaju pravo i na povrat poreza za svaki račun iznad 100 konvertibilnih maraka. 'Sad sam potrošila 100 maraka i imam povrata 15 maraka. Isplati se opet. Barem sam gorivo isplatila što sam došla ovdje', dodala je Ivana.

A i gorivo je u Bosni jeftinije za kunu do dvije, ovisno o vrsti. 'Ako je preko kune, treba izračunati. Moj rezervoar je 60 litara, znači 60 kuna najmanje. Na dobitku sam', rekao je Damir iz Osijeka. Za 60 kuna možete pojesti tri velike porcije ćevapa. Na dobre ćevape sjeda, a što drugo nego- kava. 'Dolazi ovdje dosta gostiju iz Hrvatske. Iznenade se kada vide da je kava dosta jeftinija', rekao je konobar Mario Dominiković. Zadovoljni hrvatski gosti, još zadovoljni bosanski ugostitelji i trgovci. Žaliti može jedino hrvatska država.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene