Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi naputak

Borba učitelja za putne troškove: "Zastupnici dobivaju 2 kune po kilometru. Učitelji jedva izborili kunu, a sad je i ona sporna"

Borba učitelja za putne troškove (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Borba učitelja za putne troškove (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Borba učitelja za putne troškove (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Borba učitelja za putne troškove (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Borba učitelja za putne troškove (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Po nedavno poslanom naputku iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, ubuduće bi se učitelje motiviralo da putuju autobusima umjesto vlastitim automobilom. Plaćao bi se novac za autobusnu kartu, a ne kao do sada ugovoreni trošak goriva kunu po kilometru.

Učitelji su opet na nogama i žale se sindikatima školstva. Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja planira promijeniti način financiranja putovanja. Umjesto dosadašnjih kunu po kilometru, plaćali bi im novac za autobusnu kartu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vjerovali ili ne Kakav apsurd! HDZ-ov zastupnik želi prisvojiti učiteljski stan na moru, razlog je bizaran Ilustracija - 1 Znanje nisu samo petice Problem postoji cijelu školsku godinu, ali idućih tjedana bit će sve vidljiviji: ''Djeca plaćaju preveliku cijenu''

Najteže će to pasti onima koji rade u udaljenim mjestima do kojih autobus vozi rijetko.

"U jednoj godini prijeđem oko 40 tisuća kilometara na posao i s posla", govori profesor Dragan Boduljak.

Dragan živi u Trogiru, a ekonomske predmete već 18 godina predaje srednjoškolcima u Kninu. Pa svaki dan na posao putuje ukupno 160 kilometara.

Troši se vrijeme, a i gorivo. A po novome, ako od mjesta stanovanja do škole gdje učitelj, nastavnik ili profesor radi postoji organizirani javni prijevoz, tada će Ministarstvo obrazovanja plaćati samo cijenu tog prijevoza, a ne cijenu goriva . Do sada se plaćalo kunu po prijeđenom kilometru vožnje na putu do posla.

"Saborski zastupnici 2 kune po kilometru, učitelji su se jedva izborili za kunu po kilometru, a evo i ona je sada sporna", govori Sebastian Troskot iz Sindikata školstva Preporod.

U Ministarstvu tvrde da se ništa u vezi s prijevozom nije promijenilo. Ali u naputku od 25. siječnja koji potpisuje pomoćnik ministrice Mamić stoji da je bitno da negdje postoji javni prijevoz, neovisno omogućava li on zaposleniku redovit dolazak na posao ili ne.

"Znači, nije bitno hoće li profesor čekati autobus satima ili da li autobus ide samo dva puta dnevno, ili jednom dnevno", govori Troskot.

Ostaje izbor, sam dodati novac za gorivo ili gubiti vrijeme u čekanju autobusa. Učitelji pozivaju ministarstvo da promijeni odluku.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene