Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kupa ozbiljno prijeti

FOTO Zbog poplava u Hrvatskoj proglašena još jedna opća opasnost, ubrzano se postavljaju vreće s pijeskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Besana noć je iza vodom ugroženih hrvatskih naselja. Čeka ih još jedan dan u kojem su njihove oči usmjerene na vodomjere, a srca u nadu kako će se rijeke napokon početi povlačiti i prestati ugrožavati njihove domove.

18.39 Nešto prije 17 sati stanovnike Žažine, naselja na lekeničkom području, sirena za opću opasnost pozvala je na postavljanje vreća s pijeskom na kruni nasipa Kupe.

Pročitajte i ovo Zapalila šank u klubu Monaco sedam ozlijeđenih UZNEMIRUJUĆE Konobarica koja je palila šank i zapalila goste puštena na slobodu: DORH objavio detalje Ilustracija Ozlijeđeno sedmero gostiju Konobarica koja je zapalila goste u pritvoru, policija objavila detalje

S obzirom na to da je vodostaj dva centimetra viši od onoga u veljači, potrebno je postaviti još jedan red vreća. Također je uspostavljeno cjelonoćno dežurstvo uz nasipe. Iako vodotoci na području Sisačko-moslavačke županije rastu, stanje je pod nadzorom, a stručnjaci najavljuju najviši vodeni val Save i Kupe noćas i sutra

Zahvaljujući zajedničkom angažmanju mještana u ugroženim naseljima i vojske, nasipi na najkritičnijim mjestima su sanirani.

Veća opasnost prijeti od Save, čiji se najviši vodeni val očekuje sutra. Vodostaj kod Crnca dosegnuo je u 15 sati 168 centimetara i lagano raste. Zbog punjenja retencije Lonjskog polja, voda je poplavila državnu cestu Sisak-Popovača, na kojoj je promet od danas prekinut. Kritično bi moglo biti na jasenovačkom području, gdje od danas na podizanju zečjih nasipa radi i 130 pripadnika Hrvatske vojske.

Vodostaj Une kod Hrvatske Kostajnice opada oko dva centimetra na sat pa je opasnost uglavnom prošla. Ipak, državna cesta prema Dvoru još je pod vodom pa se njome ne prometuje.

I vodostaj Ilove, koja je ugrozila nekoliko obiteljskih kuća u moslavačkom mjestu Ilovi, znatno opada pa je opasnost prošla.

17.15 Za obranu od poplave pripremaju se i na području Jasenovca, kamo je MORH uputio novih 130 pripadnika vojske sa 17 vozila. Branit će od poplava cijelo to područje. Zbog vode - otežano se vozi na većini cesta u čak 7 županija.

17.02 Nasip koji se u Goričanu mora povisiti dugačak je puna dva kilometra i to s obje strane. Voda je došla do samog ruba, a počne li se negdje prelijevati nasip bi se na tom mjestu mogao urušiti. Stanovnici su ljutiti jer nema nikoga iz Hrvatskih voda da nadzire velik posao jer osim truda, važno je znati i kako, kada i na kojem mjestu povisiti nasip. Oni trenutno rade sami kako najbolje znaju i umiju i nadaju se da će obraniti svoje mjesto.

Od nedjelje navečer do 17 sati u ponedjeljak Kupa u Žažini je narasla oko 20 centimetara. Stigla je vojska kako bi se stavio novi red vreća na nasip. Problem je podna voda koja ide ispod nasipa i koja otežava situaciju ljudima koji rade. Kupa u Žažini stalno raste, a vrh vodenog vala očekuje se u utorak.

Tatjana Dovranić Kardaš  iz Hrvatskih voda rekla nam je da je najteže na podučju Letovanića i Žažine. Rijeka Kupa tu još nije dosegla svoj maksimum koji se očekuje sutra pa se poduzimaju mjere što se tiče sanacije nasipa i njegovog nadvišenja. Najveće aktivnosti su na području Letovanića gdje se proširuje zečji nasip za obranu naselja po cesti kako bi što više kuća ostalo zaštićeno od poplavnih voda. Zečji nasipi nigdje nisu probijeni.

Naša ekipa bila je i u Letovaniću, gdje mještani također u strahu iščekuju vrhunac vodenog vala. Jedna obitelj je evakuirana. Do dvadesetak obitelji može se samo čamcem, Kupa je njihove domove okružila sa svih strana i potpuno su, kažu, odsječeni od svijeta. Glavna cesta je poplavljena na pojedinim dijelovima, ali još uvijek prohodna.

16.15 Rijeka Mura miruje. U 16 sati njezin vodostaj u Murskom Središću bio je 524 centimetra. Bez obzira na rekordni vodostaj Mursko Središće uspješno je obranjeno.

U tijeku je obrana Goričana gdje se ojačavaju nasipi jer rječica Trnava prijeti izlijevanjem jer se ne može uliti u Muru koja je prevelika.

Na području Žažine vodostaj raste centimetar na sat.

14.05 - Karlovački župan Ivan Vučić proglasio je danas stanje elementarne nepogode za područje grada Karlovca zbog poplave, priopćeno je iz Ureda župana.

14.00Na područje Jasenovca upućeno je novih 130 pripadnika Hrvatske kopnene vojske sa 17 motornih vozila, koji će braniti područje od poplava, a na poplavama ugroženim područjima trenutačno je angažirano 415 pripadnika Oružanih snaga RH.

Na području Letovanića i Žažine danas je 110 pripadnika kopnene vojske s 20 motornih vozila, koji utvrđuju nasipe i pune vreće s pijeskom, priopćeno je iz Ministarstva obrane (MORH).

Na području Selišta Sunjskog i Donje Letine angažirano je 88 vojnika s pet motornih vozila i jednim autobusom, a u Starom Pračnom angažirano je 55 vojnika sa 14 motornih vozila.

U Staroj Drenčini 32 vojnika s 13 motornih vozila utvrđuju nasipe i pune vreće s pijeskom.

12:50 - Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić došla je na lice mjesta na poplavljena područja u Međimurskoj županiji.

Prvi obilazak bio je danas u Murskom Središću u 12 sati gdje je iz prve ruke pogledala obrambene nasipe na Muri.

'Svaka čast ljudima na organizaciji i obrani Murskog Središća, svaka čast županu Matiji Posavcu i gradonačelniku Murskog Središća Draženu Srpaku na koordinaciji. Vodostaji koji se javljaju danas su nikad viđeni, 30 cm je viši vodostaj nego ikada u povijesti. Moramo početi razmišljati o tome što tretiramo danas kao izuzetak, da se pripremamo na nove okolnosti. Velika je stvar da su građani Međimurja zaštitili svoje. Priroda je bila hirovita, ali ljudi su bili odlični' kazala je Vesna Pusić za Emeđimurje danas u Murskom Središću nakon kojeg se zaputila u Sveti Martin na Muri i Goričan.

'Kažu da nije gotovo dok je stvarno gotovo. To što je Mura sad pala za 2 cm, može kroz nekoliko sati narasti za 4 cm. Prijelazni put u područnoj školi u Turčišću je poplavljen, djeca su evakuirana u Osnovnu školu Domašinec. U koordinaciji sa ministarstvom vanjskih i europskih poslova, osigurali smo i na putu je 20 pumpi da se ispumpavaju jezera i poplavljeni podrumi. Naručeno je preko 20 tisuća vreća, još je 20 tisuća vreća naručeno. Postavljat će se i posebni boksevi za obranu od poplava. Na pojedinim mjestima u Svetom Martinu na Muri od vode površine čuvaju samo zečji nasipi. Ako izdržimo do danas do navečer, možemo imati znakove optimizma za dalje. Na raspolaganju je više od 70 posto vatrogasnih društava u županiji, pomaže tisuće mještana, sve službe su na nogama. HEP je u dva sata ponovno osposbio struju 150 kućanstava, a koja je nisu imala zbog vodenih problema. Trenutno u našoj županiji nema zatvorene niti jedne županijske ceste, a aktivno je devet klizišta', rekao je u Murskom Središću župan Matija Posavec za Emeđimurje.

Donjem Međimurju zaprijetila je i Trnava za koju su proglašene redovne mjere obrane od poplava. U Murskom Središću i obilasku Svetog Martina na Muri i Goričana su sa potpredsjednicom Vlade i županom i zamjenik župana i načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Zoran Vidović, pomoćnica ministra unutarnjih poslova Ines Krajčak, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i načelnik Policijske uprave međimurske Krunoslav Gosarić.

Mura je trenutno u Murskom Središću na +536 cm, a u Goričanu na +484 cm.

12:07 - U 10 sati sirene su u Karlovcu oglasile prestanak opće opasnosti, zbog znatnog opadanja vodostaja rijeka i činjenice da je veliki vodeni val prošao Kupom i kroz naselje Šišljavić te izašao nizvodno od cijelog gradskog prostora.

U poplavljenom postrojenju gradskog pročistača otpadnih voda zadržalo se još samo desetak centimetara vode, pa je danas u funkciji. Razina poplave smanjena je prokapanjem krune nasipa, tako da je poplavna voda Korane iz prostora unutar nasipa mogla otjecati van prema Kupi.

Nakon današnje sjednice karlovačkog Stožera za zaštitu i spašavanje, gradonačelnik Damir Jelić rekao je kako tek slijedi utvrđivanje štete, a prema dosad poznatim podacima, poplavljeno je oko 750 kuća (u veljači je bilo poplavljeno oko 500 kuća). Zato će tijekom dana gradonačelnik zatražiti od župana Ivana Vučića proglašenje elementarne nepogode.

"Kada bismo zbrojili svu štetu koja je građane Karlovca zadesila zbog elementarnih nepogoda tijekom godine, mogli bismo proglasiti i stanje katastrofe, ali propisi to ne omogućavaju", rekao je Jelić. Štetu od poplava Jelić je ocijenio ogromnom, ali i naglasio kako je najvažnije da nije bilo ljudskih žrtava. Podsjetio je da je za sanaciju šteta od poplave u veljači grad utrošio osam milijuna eura, a sada sve treba učiniti iz početka. "Može se reći da je u rujnu voda jednostavno odnijela u veljači uloženih osam milijuna eura", kazao je.

U razdoblju od dva, tri dana, dok se voda ne povuče iz poplavljenih kuća i dvorišta, grad će organizirati pribavljanje što većeg broja pumpi i isušivača. Prema Jelićevim riječima, u toj je akciji pomoć iz cijele Hrvatske obećao je predsjednik Udruge gradova Željko Turk. Za odaziv građana na akciju gradnje 1200 metara dugačkog zečjeg zida u gradskoj četvrti Rakovac gradonačenik je rekao da se osjetila suradnja "koja nas je krasila tijekom Domovinskog rata".

Županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković je ljudima koji nisu prihvatili evakuaciju iz svojih poplavljenih kuća poručio kako to mogu zatražiti i danas, jer je u sportskoj dvorani OŠ Grabrik u Karlovcu moguć njihov prihvat na nekoliko narednih dana.

Gradonačelnik Jelić ponovio je zahtjev da se 20 milijuna kuna iz državnog proračuna, koliko je greškom sjelo na račun grada s pozicije za područja posebne državne skrbi, ostave Karlovcu namjenski za sanaciju štete od poplave. "Štete od poplave u veljači, potom one nastale za ekstremne kiše u kolovozu s 60 aktiviranih klizišta, te sada u ovoj poplavi, štete su to na infrastrukturi koje ne bi mogli namiriti iz svojih proračuna ni gradovi puno jači od Karlovca. Zato molimo za razumjevanje i države i svih koji nam mogu pomoći", istaknuo je Jelić.

Sve udruge i druge korisnike gradskog proračuna, koji se mogu odreći svojih projekata za koje su im odobrena sredstva, zamolio je da te projekte odgode i odreknu se novaca, kako bi se sve što je moguće moglo preusmjeriti u sanaciju šteta i gradnju sustava obrane od poplava.

Na aktualnom satu Županijske skupštine župan Ivan Vučić danas je rekao da Karlovačka županija, za razliku od Gorskog Kotara, još nije dobila ni kunu odštete od države za elementarnu nepogodu od veljače. Županija će stoga pokušati pronaći načina da financijski pomogne ugroženo stanovništvo na području Grada Karlovca i Općine Barilović za poplave, kao i za mnogobrojna klizišta u brdsko planinskim područjima.

11:30 - Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić danas dolazi na lice mjesta na poplavljena područja u Međimurskoj županiji, piše portal Emeđimurje.

Prvo dolazi u Mursko Središće u 12 sati gdje će pogledati obrambene nasipe na Muri, a nakon toga odlazi u općinu Sveti Martin na Muri (predio kod Goričanca) kao i općinu Goričan gdje će posjetiti stari granični prijelaz i pogledati tamošnje prijetnje rijeke Mure gdje su još uvijek na snazi izvanredne mjere.

Donjem Međimurju zaprijetila je i Trnava za koju su proglašene redovne mjere obrane od poplava. U pratnji će biti župan Međimurske županije Matija Posavec, kao i zamjenik župana i načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Zoran Vidović.

Mura je trenutno u Murskom Središću na +533 cm, a u Goričanu na +484 cm.

10:30 - Zbog vode na kolniku od 10,10 sati zatvorena je državna cesta D36 Sisak-Popovača kroz šumu Brezovica, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Nakon povlačenja vode otvorena je državna cesta D38 Pakrac-Požega-Pleternica.

Zbog veće količine vode koja se mjestimice zadržava na kolniku otežano se vozi na većini cesta u Međimurskoj, Karlovačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj, Sisačko-moslavačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i dijelu Zagrebačke županije.

Kolnici su mjestimice vlažni i skliski u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te u Lici gdje ponegdje ima i magle. Mogući su odroni zemlje i kamenja, posebice na cestama u gorju, duž Jadranske (D8) i Ličke magistrale (D1).

Zbog poplave za sav je promet zatvoren granični prijelaz Sveti Martin na Muri. Pojačan je izlazak teretnih vozila na graničnom prijelazu Bregana.

Trajekti i katamarani plove redovito.

9.30 - Prošle su noći nasipi u sisačkom Pokuplju izdržali pritisak nabujale Kupe, a mještani uz pomoć pripadnika Hrvatske vojske nastavljaju učvršćivati i podizati nasipe, budući da se poslijepodne očekuje najviši vodni val Kupe.

Kod jednog obiteljskog gospodarstva u Letovaniću zečji je nasip probijen te je proglašena opća opasnost zbog ugroze obiteljske kuće, ali su članovi tamošnjeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva brzo reagirali kako bi zaštitili kuću.

U nasipe je već ugrađeno 90.000 vreća s pijeskom, ali zbog velikog pritiska Kupe mjestimice izbijaju podzemne vode. Još nema potrebe za evakuacijom stanovništa, iako je sve spremno za prihvat najugroženijih mještana.

Borba s vodom nastavljena je i na ugroženom području Žažine, gdje se nasipi zaštićuju folijama i vrećama s pijeskom. U porastu je i vodostaj Une, pa su na području Hrvatske Kostajnice proglašene izvanredne mjere obrane od poplava, a na jasenovačkom području od jutros je na podizanju nasipa angažirano i 120 vojnika.

9:10 - Rijeka Mura i dalje raste, a u 8 sati ujutro kod Murskog Središća dosegnut je još jedan rekordan vodostaj od 535 centimetara.

Mura raste i nizvodno, pa je u Goričanu izmjereno 463 centimetra.

I dalje iz Slovenije ne stižu dobre vijesti, jer Mura kod Gornje Radgone još uvijek raste, tako da se očekuje novi porast u sljedećim satima i u Hrvatskoj.

Nasipi u gornjem dijelu Murskog Središća sinoć su popustili pa je voda poplavila taj dio grada i dospjela do samih kuća i gospodarskih zgrada. Vatrogasci i građani i dalje nastavljaju utvrđivati obalu vrećama s pijeskom.

I dalje je za cijelo područje rijeke Mure u Hrvatskoj na snazi izvanredno stanje obrane od poplave.

9:00 - Rijeka Kupa je probila zečji nasip na nekim mjestima u Letovaniću i kuće su postale opasno ugrožene. Stanovnici se i dalje bore protiv poplave, a Hrvatske vode postavile su pumpu koja vodu vraća u rijeku. U Letovaniću je proglašena opća opasnost.

8:20 - U Karlovcu i dalje traje izvanredno stanje zbog poplave, iako je na gradskim mjernim stanicama zabilježen pad vodostaja Kupe od maksimalnih 844 centimetara prije dva dana na 773, te Korane s 845 na 780 centimetara.

Nastavljene su aktivnosti na obrani od poplave na istočnom dijelu nizvodno od Karlovca. Uslijed izuzetno visokih vodostaja karlovačkih rijeka te činjenici da je poplavljen veliki broj prometnica, otežan je redovni, ali i promet operativnih snaga zaštite i spašavanja.

Vodostaji rijeka i dalje rastu, ljudi rade i po 30 sati bez spavanja! Pogledajte gdje su kritične točke

Nastava se u školama odvija redovno prema rasporedu, a učenicima koji su uslijed izvanredne situacije spriječeni u dolasku na nastavu, izostanak će biti opravdan, izvjestio je gradski Stožer za saštitu i spašavanje.

Prema odluci Stožera, sinoć je za sav promet otvoren industrijski pružni prijelaz Ilovac kao alternativni pravac, s obzirom da je visoka voda ispod tog nadvožnjaka koji prelazi državnu cestu D1. Takva će regulacija biti na snazi sve dok se voda potpuno ne povuče, jer je unatoč učestalim ispumpavanjima na tom dijelu opasno prometovanje.

Štoviše, od jučer u 15 sati podvožnjak Ilovac je potpuno potopljen te je neko vrijeme bio potpuno blokiran promet vozilima u grad sa sjeverne strane, iz pravca Zagreba. U prekidu je i promet na državnoj cesti D36 od Koritinje do Šišljavića i Kupčine, a ne prometuje se ni cestama Manjerović Selo–Utinja, Donje Mekušje-Husje-Kobilić Pokupski, ni onom kroz Logorište. Zatvorene su ceste Brežani-Lipje–Skakavac, Vivodina-Krašić, Belajske Poljice-Barilović, Logorište- Mala Švarča, Gornje Mekušje-Kamensko, Veljun- Poloj, kao i cesta u Donjim Priselcima.

Zbog zamućenje vode na izvoru u Donjem Velemerić, svi korisnici tog vodovoda ne mogu koristiti vodu za piće

U protekla 24 sata Županijski centar 112 u Karlovcu zaprimio je 508 poziva građana za pomoć.

Prognoza za 15. rujna

U kopnenom području jutro i dio prijepodneva pretežno oblačno, ponegdje maglovito, a zatim djelomice ili pretežno sunčano, izvijestio je DHMZ.

Ponegdje je moguće vrlo malo kiše ili pokoji kratkotrajan pljusak, najvjerojatnije u sjeverozapadnim i središnjim krajevima.

Na Jadranu će prevladavati sunčano. Vjetar slab, na Jadranu mjestimice umjeren sjeverozapadnjak i bura. Najviša temperatura uglavnom između 18 i 23, na Jadranu 23 i 28 stupnjeva Celzijusa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene