Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvanredno stanje na rijekama

Andrija Jarak iz Jasenovca: "Stanje je ozbiljno, ali nasip drži. Ronioci krpaju odrone, a razmišlja se o još jednoj amfibiji"

Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr)
Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Poplava u mjestu Žažina (Foto: dnevnik.hr) Poplava u mjestu Žažina (Foto: dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Vodostaj rijeke Like stagnira (Foto: Marko Balen/ Dnevnik Nove TV) - 7 Vodostaj rijeke Like stagnira (Foto: Marko Balen/ Dnevnik Nove TV) - 7 Foto: Marko Balen/ Dnevnik Nove TV Vodostaj rijeke Like stagnira (Foto: Marko Balen/ Dnevnik Nove TV) - 3 Vodostaj rijeke Like stagnira (Foto: Marko Balen/ Dnevnik Nove TV) - 3 Foto: Marko Balen/ Dnevnik Nove TV +12 Vodostaj rijeke Like stagnira (Foto: Marko Balen/ Dnevnik Nove TV) - 2 Galerija 1/17 >>
U Hrvatskoj i dalje traje borba s poplavama. Vodostaj rijeke Save u Jasenovcu oborio je rekord iz 1970. godine.

 

Najvažnije informacije u ovom trenutku:

Pročitajte i ovo Povišen vodostaj rijeke Drave - 1 Čeka ih duga noć Vrhunac vodenog vala u Osijeku: Okolna mjesta u najvišem stupnju opreza za obranu od poplave Zoran Đuroković Opasnost nije prošla Konačno dobre vijesti za Podravinu, ali vodeni val sada prijeti drugoj županiji: "Vodostaj je ozbiljan. Ovo je drugi vodeni val rijeke Drave u povijesti"

- Hrvatska se i dalje bori s poplavama, a najkritičnije je na području Jasenovca, gdje je vodostaj Save oborio rekord iz 1970. godine.

- Stanovništvu na ugroženom području pomažu vojska, pripadnici GSS-a i ostalih službi.

- Župan sisačko-moslavački rekao je da je situacija pod kontrolom, ali i da su nasipi natopljeni vodom i postoji mogućnost da dođe do probijanja, zbog čega su na terenu i ronioci kako bi zaštitili dio nasipa.

- U Jasenovcu je održan krizni stožer na kojem su sudjelovali premijer Plenković, ministar obrane Damir Krstičević, ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić i šef Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić.

- Nedaleko od Jasenovca, u Uštici, angažirani su i ronioci za sanaciju ceste koja je napukla i tako stvorila problem za nasip.

- Izvanredne mjere na snazi su i u Kosinjskoj dolini, dok je karlovačko područje obranjeno od poplava i u tom dijelu zemlje vodostaji padaju.

U nastavku pratite razvoj informacija tijekom dana:

17:05 Reporter Andrija Jarak iz Jasenovca se javio uživo u Vijestima u 17.

"Stanje je ozbiljno, 220 pripadnika vojske danonćno radi. Gužva je i nasipi se brane. Također, nasip se s 300 produžio na 350 metara. Kod nasipa su se stvorili odroni koje ronioci krpaju i nasipi zasad drže. Na žalost, vremenska prognoza nije povoljna", izvijestio je Jarak i dodao kako se razmatra da se na područje Jasenovca dovede još jedna amfibija.

15:35 U Kosinjskoj dolini vodostaj rijeke Like stagnira. Kako javlja reporter Nove TV Marko Balen, razina vode u proteklih nekoliko sati narasla je jedan ili dva centimetra. Ugroženo je 50-ak objekata. Uz stambene objekte ugrožene su i štale i vikednice. Većina lokalnog stanovništva nema priključak na električu energiju već koriste agregate koji im se distribuiraju.

Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Andrej Plenković u Jasenovcu (Foto: dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

15:27 Na zahtjev načelnika Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, ravnatelja DUZS-a Dragana Lozančića, za danas u 20:00 sati sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske na temu obrane od poplava te praćenja razvoja situacije i poduzimanja odgovarajućih mjera.

14:57 Repoter Domagoj Mikić javio se iz mjesta Tanac gdje ronioci HGSS-a rade na zaštiti nasipa.

U Tancu se naime odronila cesta, a ronioci postavljaju foliju kako bi spriječili daljnje prodiraranje vode da ne zaprijeti selu.

Ronioci rade u nemogućim uvjetima jer je vidljivost izuzetno loša.

14:06 - Na području Uštice strahuje se za nasip. Situaciju na tom području prati Andrija Jarak.

"Raste vodostaj, ne toliko dramatično, ali puno je veći problem to što puca nasip na nekoliko mjesta. Nasip nije u najboljem stanju. 350 metara je dosad izgrađeno, grade hitno drugih 300 metara. Vojska to sve ojačava i to je ključni problem. 918 centimetara je vodostaj, 930 je prognoza, a nasip može izdržati 950 centimetara. Svi se nadaju da neće prestići tih famoznih 20 centimetara jer to ne bi bilo dobro. Pristižu nove snage i vojske i GSS-a koji pokušavaju dodatno ojačati nasip. Premijera koji je bio ovdje izvijestili su da motre cijelu situaciju, nekoliko dronova je u zraku ako pukne nasip da se može promptno reagirati", izvijestio je za Vijesti Nove TV u 14 sati Andrija Jarak.

"Prije nekoliko minuta stigli su ronioci koji postavljaju specijalna platna kojima bi pokušali učvrstiti nasipe, ali i kojima bi pokušali spriječiti daljnje puknuće prometnice što najviše zabrinjava jer je to jasan znak, pokazatelj da podvodne vode odnekud nadiru i da se zbog toga dižu te prometnice. Nije ugodna situacija, ali nije ni dramatična. Najvažnije je da nasipi izdrže. Ono što zasigurno nije dobro je vremenska prognoza. No, zasad je situacija koliko toliko pod kontrolom", izvijestio je Jarak.

13:39 - Nakon sastanka Kriznog stožera u Jasenovcu premijer Plenković stigao je i u Uštice kod Jasenovca gdje je pukla cesta i strahuje se za nasip.

"Nakon sastanka Stožera za obranu od poplava u Jasenovcu razgovarali smo sa svim službama koje su nadležne za osiguravanje nasipa. Vodostaj Save je najveći u zadnjih 48 godina, za sada aktivnim angažmanom Hrvatskih voda, vojske, policije i drugih službi je stanje pod kontrolom. Lonjsko Polje služi kao svojevrsni rezervoar na koji se pokušava preusmjeriti što veća količina vode. Zahvaljujem svima na požrtvovnosti. Ovo pokazuje da je sustav obrane podignut na visoku razinu", rekao je Plenković i dodao da će se s ovakvim angažmanom i nastaviti te zahvalio svima koji su poduzeli sve što je u njihovoj mogućnosti.

Na pitanje hoće li Vlada nastaviti s ulaganjima i koji su konkretni planovi, rekao je da "naravno da hoće", kao i da se radi o "procesu koji se radi generacijama".

"Dobili smo izvješće šefa Hrvatskh voda. Ono što je bitno je da se taj proces radi sustavno i da se sva puknuća pravovremeno detektiraju kako bi se izbjeglo izlijevanje. Lonjsko Polje štiti ne samo neposredno dio uz Svu, nego sprječava i visoki vodostaj i nizvodno", rekao je.

13:25 - "U okolici Jasenovca, Uštici, stanje je najkritičnije s obzirom da nasip koji je izgrađen nije u idealnom stanju zbog čega ga vojnici pokušavaju dodatno ojačati i spriječiti ono najgore, a to je da se nabujala rijeka Sava izlije u korito i na taj način ugrozi ne samo Jasenovac nego i sva okolna mjesta.

U Jasenovac je stigao i premijer Plenković i nekoliko ministara. Vremenska prognoza je nepogodna, u ovom trenutku pada susnježica, ali se najavljuje da bi poslijepodne mogao pojačati i snijeg i jaka kiša tako da ništa, baš ništa ne ide na ruku ljudima koji pokušavaju spriječiti da voda prodre.

Dva kilometra je dug taj nasip, na nekoliko mjesta je dosad popustio. Ljude najviše zabrinjava činjenica da je pukla cesta na nekoliko mjesta i sad se svi boje da bi to moglo značiti da se možda podlio nasip i da bi se moglo dogoditi i nešto gore. Nije isključeno da se angažira dodatni broj pripadnika HV-a kako bi se pokušao dodatno učvrstiti nasip", izvijestio je iz Uštice reporter Nove TV Andrija Jarak.

12:38 - Ministarstvo obrane na svom je YouTube kanalu objavilo snimke iz zraka angažmana pripadnika Hrvatske vojske u obrani od poplava.

 

12:34 -  Premijer Plenković stigao je u Jasenovac gdje će sudjelovati na sastanku kriznog stožera.

12:16 - U obrani od poplava na području Letovanića, šume Brezovica i Jasenovca pomaže 191 pripadnik Hrvatske vojske s pet teretnih vozila i dva motorna čamca, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva obrane RH (MORH),

Na području Letovanića na izgradnji zečjih nasipa angažirano je 108 pripadnika Hrvatske vojske s tri teretno-terenska motorna vozila i dva motorna čamca, a na području šume Brezovica na cesti Sisak – Popovača 20 pripadnika s jednim teretnim motornim vozilom, gdje se očekuje dolazak još 53 pripadnika Hrvatske vojske.

Također, na području Letovanića angažirano je 10 pripadnika HV-a s jednim teretnim motornim vozilom.

11:59 - U 12:30 sati počinje sastanak kriznog stožera u Jasenovcu na kojem će sudjelovati i premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević.

"Imat ćemo sastanak stožera, još jednom svi zajedno da vidimo koja je situacija i da vidimo što možemo napraviti dodatno i oko nekih preventivnih mejra, što bi još mogli da učinimo najbolje u ovom trenutku. Htio bih svima zahvaliti na angažmanu. Vidjeli ste da smo svi na terenu, sve službe. Ono što je najbitnije, pobjednička hrvatska vojska koja je vrlo angažirana, koja pomaže narod u nevolji, našim ljudima, i moramo biti ponosni", rekao je uoči sastanka Damir Krstičević.

Župan Sisačko-moslavačke županije rekao je uoči sastanka da je situacija pod kontrolom, ali da je stanje vrlo ozbiljno.

"Ovaj vodostaj je sad vrlo visok, 11 centimetara preko zadnjeg najvišeg zabilježenog i izaziva u nama pozornost da budemo na oprezu. Cijelu noć su službe obilazile nasipe. Nasipi su natopljeni vodom i postoji mogućnost da dođe do probijanja. Već jutros su angažirani ronioci kako bi zaštitili dio nasipa. Mi smo spremni i na još daleko veći val vode, ali moramo biti na oprezu. Sve službe su na terenu. Na nekim cestama voda je poplavila, ali još uvijek branimo DC Sisak- Popovača. Nastojat ćemo i dalje održati tu cestu, ali postoji mogunost od urušavanja jednog propusta. Morat ćemo vidjeti hoćemo li i dalje braniti ili pustiti vodu preko ceste", rekao je.

"Bitan je oprez, svi moraju biti na oprezu, zahvaljujući svima sada je stanje u redu, ne treba stvarati paniku. Vidjet ćemo na stožeru kad dobijemo podrobnije informacije treba li još nešto učiniti", rekao je župan.

Najkritičnije u Jasenovcu

U Hrvatskoj se nastavlja borba s nabujalim rijekama, a stanovništvu na ugroženim područjima pomažu interventne službe. Najkritičnije je na području Jasenovca gdje je vodostaj Save oborio povijesni rekord. Porast vodostaja Save uzrokovan je i prihvaćanjem velikih količina vode nabujale Une.

Vodostaj Save u Jasenovcu nastavio je rasti i u noći s nedjelje na ponedjeljak, pa je u 6 sati bio 914 centimetara, a do 10 sati rijeka je narasla za još 3 centimetra. Za područje Jasenovca i dalje je zato na snazi izvanredno stanje, a već u nedjelju kada je vodostaj rijeke bio 909 centimetara oboren je rekord iz 1970. godine, kada je zabilježen vodostaj od 907 centimetara.

Stanje je posebno kritično u Trebežu, mjestu gdje je desetak obiteljskih kuća okruženo vodom, a hrana i druge namirnice mještanima se dostavljaju čamcima. Stanovnici tih kuća ne žele biti evakuirani, što braniteljima otežava posao.

Mještanima, djelatnicima vodoprivrednih tvrtki, pripadnicima HGSS-a iz Novske, vatrogascima i drugima, i nadalje pomaže oko 150 pripadnika Hrvatske vojske, koji su angažirali i nužnu mehanizaciju, čamce i amfibiju.

Iz MORH-a navode da je trenutno na području Jasenovca, u mjestu Uštica, angažirano 111 pripadnika Hrvatske vojske, kao pomoć civilnom stanovništvu u obrani od poplava.

Na sisačkom području Sava stagnira. Međutim, vodostaj Kupe na sisačkom području još je u laganom porastu, pa su u ugroženim pokupskim mjestima, Letovaniću, Starom Brodu i Žažini i nadalje na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.

Sastanak kriznog stožera, ronioci će oblagati nasip

Vojska će pomagati i ako bude potrebe za evakuacijom, a u 12:30 sati u Jasenovcu će se održati sastanak kriznog stožera na kojem će biti i premijer Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Vrhunac vodenog vala tek se očekuje.

Oko 11 sati u Ušticu u blizini Jasenovca stižu i ronioci jer je cesta napukla i stvorila problem za nasip koji će trebati zaštititi kako ne bi puknuo. Ronioci će, kako nam je rečeno u Hrvatskim vodama, oblagati dio nasipa zbog ogromnog pritiska koji na njega stvara voda.

Stanovništvo u mjestu Mlaka u općini Jasenovac proteklih dana potpuno je odsječeno. Od ranog jutra HGSS čamcima prevozi potreban materijal i djelatnike za sanaciju i podizanje nasipa, te namirnice izoliranim mještanima, izvijestio je GSS na Twitteru.

Kosinjska dolina: Mještani u strahu od ponavljanja 2010. godine

Izvanredno je stanje i u Kosinjskoj dolini, gdje je posao spasiteljima tijekom jučerašnjeg dana otežavao gust snijeg. Vrhunac vodenog vala tek se očekuje, a mještani su u strahu da bi se mogla ponoviti 2010. godina kada je poplavljeno 150 objekata. Na ovom području, očekuje se, situacija će biti problematična idućih nekoliko dana.

Poplavljene su kuće, gospodarski objekti, a mještani u Kosinjskoj dolini požalili su se da su im s poplavom u kuće ušle i zmije i glodavci.  Građani su dojavili da im u kuće osim zmija s poplavom ulaze i miševi, pa vode borbu i s glodavcima.

Kosinj treba pomoć vojske za cišćenje snijegom zametenih šumskih putova

Ljudima u Kosinjskoj dolini pomažu pripadnici Civilne zaštite, a općinski Stožer civilne zaštite temeljem jučer proglašenog izvanrednog stanja za šest naselja, uputio u ponedjeljak dopis Županijskom stožeru da izda nalog za angažiranje Hrvatske vojske na čišćenju šumskih cesta.

Načelnik Stožera Mihael Kurteš, rekao je Hini da je riječ o šumskim cestama Vaganac-Podjelar i Pazariški Bakovac-Kosinjski Bakovac, koje su važne zbog hitnih potreba te dopreme goriva i druge robe u poplavljeno naselje Kosinjski Bakovac.

"Jučer je cesta bila prohodna, jer smo ju očistili prošlih dana, a sada je opet zatrpana s 30 do 40 centimetara novog snijega. Prohodnost te ceste važna nam je prvenstveno zbog hitnoće, ali i zato što je čamcima teško prevoziti i dostavljati veću količinu robe", rekao je Kurteš.

Kako je dodao, agregate za struju koji se prevoze do korisnika HEP-a, koji se i danas isključuju s poplavljene niskonaponske mreže Elektrolike, puno je lakše transportirati cestom nego čamcem.

"Noćas je vodostaj narastao za 40 centimetara, voda se dizala sedam do osam centimetara na sat, ali je srećom rast usporen pa sada raste centimetar ili dva. Koliko će još rasti tek ćemo vidjeti s obzirom da je pao snijeg, a ne kiša", rekao je Kurteš i pojasnio da je sada rijeka Lika u naseljima dva metra viša nego što je to uobičajeno.

"I u tim okolnosti svakodnevno imamo hitnih slučajeva za prijevoz do bolnice u Gospiću. Jedan se muškarac porezao sjekirom, bio je čamcem žurno prevezen do ceste kod Kosinjskog mosta gdje ga je čekala Hitna medicinska pomoć, u bolnici je operiran i sada se dobro opravlja", rekao je Kurteš.

Što se tiče karlovačkog područja, ono je obranjeno. Vodostaji padaju, a opasnost je prošla u čemu su važnu ulogu odigrale box barijere. (Hina/Ma.B.)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene