Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U IVEKOVIĆEVOJ ULICI

Borba protiv razdjelnika: Građani počeli pobjeđivati HEP toplinarstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visokim računima, štednji i pod cijenu hladnoće - stanari Ivekovićeve ulice u Zagrebu stali su na kraj. Prva su zgrada u Hrvatskoj kojoj je vraćen stari sustav grijanja.

U borbi za svoja prava, vezanoj uz razdjelnike, građani su počeli pobjeđivati. Visokim računima, štednji i pod cijenu hladnoće - stanari Ivekovićeve ulice u Zagrebu stali su na kraj. Prva su zgrada u Hrvatskoj kojoj je vraćen stari sustav grijanja. Potaknuti njihovim primjerom, sve se više stanara organizira s istim ciljem. Pitanje razdjelnika gorući je problem za novog ministra energetike.

Pročitajte i ovo Voda u Zagrebu - 1 Problemi tijekom rekonstrukcije Dio Zagreba će tjednima biti bez tople vode, građani bijesni Dio Zagreba nema toplu vodu - 5 HEP moli za strpljenje Tisuće Zagrepčana ogorčeni bez tople vode, poznato i koliko dugo će trajati radovi: "Imamo vježbe disanja kad se krenemo tuširati"

Nakon što su joj ugrađeni razdjelnici, Branki Mirović svaki je novi račun značio novi šok. "Ne grijem spavaću sobu, ne grijem kupaonu. I za dvije prostorije 600 kuna? Prestrašno! Pola mirovine mi ode na grijanje, a kaj je ostalo?" I to, kažu stanari, nije sve. Radijatori su brujali, bilo je problema s ventilima.

Branimir Debeljački, predstavnik stanara, kaže: "Ni u jednom trenutku, poslije dvije sezone grijanja, tvrtka koja nam je ugradila apsolutno nije htjela niti saslušati naše probleme, niti je bilo što činila da se to riješi". Pa su riješili sami. Prikupili su potpise 80 posto stanara za povratak na obračun prema kvadraturi, a ne potrošnji, i predali ih HEP toplinarstvu.

"Nakon potpisivanja ugovora mi idemo na plaćanje po kvadratnom metru kao što se nekad plaćalo", kaže Debeljački.

Ljiljana Mrkonjić iz udruge Razdjelnici topline ističe: "Zakon zapravo nalaže da se razdjelnici moraju kupiti i platiti, ali ne nalaže da se mora nužno po njima i obračunavati i raspodjeljivati potrošnja". Ovaj slučaj pokrenuo je val. "Mi već sada imamo jedno desetak zgrada koje su u tijeku prikupljanja potpisa i tog skidanja razdjelnika", kaže Mrkonjić.

Studija Ekonomskog instituta pokazala je da razdjelnici ne donose uštedu u novčaniku. Za vrijeme ministra Slavena Dobrovića i bivšeg tajnika za energetiku Ante Čikotića, resorno ministarstvo krenulo je u izradu novog zakona o toplinarstvu, koji se ticao i problema razdjelnika. No zbog krize vlasti sve je stalo.

"Ne može se utjecati prisilno da ljudi to moraju ugraditi. Mora postojati sloboda izbora, ali i jasni kriteriji ugradnje - pravilnik o ugradnji opreme i o raspodjeli toplinske energije", kaže Čikotić. Što će biti s novim zakonom, hoće li se ukidati obveza ugradnje razdjelnika, upitali smo Ministarstvo enegetike i tražili izjavu novog ministra. No dobili smo tek šturi odgovor: "Trenutno su u fazi konzultacije sa svim stručnim dionicima koje se bave područjem energetike. O svim odlukama Ministarstva javnost će biti pravovremeno obaviještena".

Tako su i razdjelnici postali još jedna goruća hrvatska priča koja se ne miče s mrtve točke.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene