Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susjed iz pakla

Njegov slučaj je presedan u Hrvatskoj: Čovjek bez dokumenata, s dosjeom, zatvorskom kaznom i 180 kubika smeća u stanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovo je trenutak o kojem svi pričaju, kada je ekipa Provjerenog fizički napadnuta na terenu! Mato Barišić i Marino Grgurev snimali su priču o čovjeku koji je godinama živio u smeću i susjedima zagorčavao život.

Ovo je priča o čovjeku bez dokumenata, s dosjeom i zatvorskom kaznom, zbog kako susjedi kažu - ubojstva oca! Temu o susjedima iz pakla u Provjerenom je otvorena prošle godine te je ekipa pratila nekoliko slučajeva za koje sustav jednostavno nije imao rješenje - svi su okretali glavu i prebacivali odgovornost na druge.

Pročitajte i ovo Provjereno: Hrvoje Rendulić - 7 Teško obolio Koliko košta ljudski život? Hrvoje Rendulić čovjek je koji se neumorno borio za druge, sada se bori za vlastito zdravlje Provjereno: Dom zdravlja - 1 Tko će nas liječiti? Ženi sa slomljenim kukom htjeli dati samo tabletu, ali ni nju nisu imali: "Samo su ispunili papirologiju i pozdravili se s nama"

Sve do sada. Ovaj je slučaj presedan u zemlji. Nakon što je ekipi Provjerenog u bijesu prijetio da će ih polomiti, Damir Jovanović je sudskim putem izbačen iz svog stana.

Incident napada na ekipu Provjerenog počeo je kada je Jovanović izbio snimatelju bateriju iz ruke, a potom tom istom teškom baterijom prijetio da će ekipi razbiti glavu. Uz to ih je psovao i pokušavao razbiti službeni automobil Nove TV.

Osim ovakvih primjera, o Damiru Jovanoviću mnogo govori i činjenica da je on u svoj stan u Puli, navukao 180 kubika smeća. Živio je bez struje i vode, a fekalije bacao kroz prozor. Desecima susjeda zagorčavao je život.

Najgore od svega je što niti jedna institucija za taj problem nije imala rješenje. Ipak, nakon naše priče, stanari su uspjeli barem u jednom. Ostvarili su presedan i sudskim putem istjerali susjeda iz zgrade, no problem je samo djelomično riješen.

Susjedi samo potvrđuju priče o njegovu neurednu životu i agresivnosti. Ljiljanja Despot, jedna od susjeda, također je komentirala situaciju.

Navodi da je smeća je svaki dan sve više te da u prolazu nikad ne pozdravlja, dapače, svašta govori i pokazuje srednji prst, a nekada je i agresivan.

Jednom me udario kad sam išla u podrum. Tu su bili moj sin i moj muž. Suprug me zaštitio i udario ga, a onda je moj muž dobio kaznu 500 kuna koju je platio, a ovaj nije. Iako je kaznu dobio, ali nema se država od čega naplatiti.“

Država ne može naplatiti Damiru ništa jer Damir ne radi, nema dokumente i ne plaća račune. To je osoba koju sigurno ne želite za susjeda.

Primjera za to je dovoljno, ali država rijetko kad poduzima konkretne mjere u ovakvim slučajevima.

Prije pet godina zgradu u kojoj živi gospođa Ljiljana, ali i dvije susjedne zgrade preko puta ceste, napali su rojevi žohara. Uzrok su bili legla koja su nastala u stanu Jovanovića.

Upravitelj je prije godinu dana ušao u njegov stan i imao je što vidjeti, smeća je bilo od poda do plafona. Nakupine novina i izmeta, a među njima crvi debeli kao prsti, kaže upravitelj Cinkopan.

„To traje predugo. To je poraz cijelog sustava države. Zakonodavac nije predvidio ljude koji izlaze van okvira. On ne radi, nema dokumente. On nema love i ne možeš mu ništa naplatiti, a svi od toga bježe i peru ruke,“ navodi upravitelj zgrade.

Iz Centra za socijalnu skrb govore o slobodi izbora i upućuju na druge insitucije. Problem je u tome što su i te druge institucije inertne. Čak je i Provjereno već tri puta radilo na priči Damira Jovanovića. Nije jasno koliko daleko se mora otići da bi se učinilo ono što je potrebno.

Ekipa Provjerenog imala je priliku o svemu tome pitati i Borisa Miletića, gradonačelnika Pule.

„Ovo je jedna teška situacija. Ne bih se složio da centar za socijalnu skrb ne može ništa. Mislim da su oni neke korake već i poduzeli. Mislim da živimo u društvu gdje bi svatko trebao odgovarati za svoje postupke. Moramo se ponašati u skladu s određenim normama. Znači, tamo je doista bilo puno problema, nije samo stvar smeća, bilo je i nasilja i policija je s tim upoznata.“

U pripremi je novi prijedlog zakona koji bi omogućavao da se ovakve situacije rješavaju brže i jednostavnije. Prije toga, jedini uspjeh zasad je onaj stanara koji su tužbom na sudu, zajedno s upraviteljom zgrade, uspjeli napraviti presedan u zemlji. Po prvi puta vlasnika stana izbacili su sudskim putem. Stan je prodan, a većina novca ići će na podmirenje troškova koji se gomilaju godinama.

Upravitelj tvrdi – pobjeda jest, ali Pirova.

„Mislim da smo na ovaj način riješili problem stanara, ali nismo njegov, jer on će sada postati beskućnik.“

Iako Damir Jovanović tako živi već neko vrijeme, to nije odgovor na problem.

Ekipa Provjerenog je otišla do napuštene zgrade za koju se sumnja da je postala novi dom Damira Jovanovića. Htjeli su pronaći Jovanovića da ga upitaju zašto ignorira insitucije. Zašto ne želi pomoć? Zašto živi tako kako živi? Nisu uspjeli ni u svinju 2016. niti u srpnju 2017., već tek sada, početkom rujna. Došli su do njega, ali odgovore nisu dobili.

Sve to traje godinama. Stanari prstom upiru u centar za socijalnu skrb, dok oni upiru dalje. Negdje u sustavu nešto ne funkcionira, navodi Ljiljana Despot.

Iako je Centar za socijalnu skrb povukao određene poteze, rješenje se ne traži dalje čim se zapne na prvoj prepreci. Takva situacija traje godinama, institucije prebacuju odgovornost i ne poduzimaju konkretne mjere, a nažalost ovo nije samo jedan slučaj u Hrvatskoj.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene