444485
444485
444485
444485
444485

Stručnjak za sigurnost: Danas na pucanj petarde svi prizivaju terorizam

  • , 25.07.2016., 20:24
  • Autor:
  • komentara

Stručnjak za sigurnost Bono Marjanović gostovao je u Dnevniku Nove TV i komentirao sigurnosnu situaciju u Europi, ali i u Hrvatskoj.

 
 
 
 
Marjanović o napadima u Njemačkoj (Video: Dnevnik Nove TV)
Marjanović o napadima u Njemačkoj (Video: Dnevnik Nove TV)

Gospodine Marjanoviću, četvrti napad u Njemačkoj u tjedan dana. Obavještajna i sigurnosna zajednica u Europi je pred novim izazovima, kako razotkiriti takozvane "usamljene napadače"?

Nažalost, ovakvi događaji i ovi pojedinci, takozvani vukovi samotnjaci, jednostavno drže cijelo vrijeme taj sigurnosni aparat, ne samo u EU nego i šire na globalnoj razini, napetim. Kako im doskočiti i kako ih spriječiti, to je vrlo teško. To bi, ako počnemo od one varijante politike sređivanja situacije na tim kriznim područjima, do onog što se zadnjih dana govori, a to je utjecaj video igara, odnosno isto tako i dostupnost tog naoružanja, bilo svakako jedno kompleksno pitanje, a tu ima prostora za psihologe da se vrlo aktivno uključe u cijeli taj sustav, odnosno rad s takvim ljudima.

Posljednji napadi imaju i jedan zajednički nazivnik - provode ih napadači s povijestima mentalnih bolesti. Tko je tu zakazao?

Pa teško je reći tko je zakazao, zato što se uvijek traži ovakav krivac, pogotovo zato što je sad ovo vrlo aktualna situacija i svi na pucanj neke petarde, bit ću doslovan, prizivaju, odnosno boje se da je to neki teroristički akt, da je to djelo nekog terorista ili organizacije. Međutim, u svakom slučaju smo svjesni da se takve stvari mogu događati, svjesni smo da pojedinac može nešto nepredviđeno napraviti i vrlo je teško utjecati na takve stvari. Kažem, tu treba ići od djetinjstva, od društva, od stabilnosti i svega ostalog, onda će ovakvih situacija biti manje.

Gospodine Marjanoviću, što je FETO i što radi u Hrvatskoj?

Moram priznati da se prvi put susrećem s tom skraćenicom tako da i sadržajno ne pratim to područje, ali u svakom slučaju ako gledamo na to da je kvalificirano kao nekakva teroristička organizacija, koja je angažirana i djeluje na pordučju Republike Hrvatske, vrlo uskoro očekujem i očitovanje sigurnosnog sustava, ali u svakom slučaju ovo doživljavam i promatram kao neku politiku i traženja neke potpore izvan Republike Turske. No, nikako ne mislim da takvo nešto, u terorističkom smislu, djeluje na pordučju Republike Hrvatske.

Možemo li biti mirni?

U svakom slučaju. Poznavajući rad naših sigurnosnih službi, mislim da oni prate takvu situaciju, ali oni nažalost nisu u situaciji da se glasno i jasno pohvale sa svojim postignućima. Ako postoji nešto u smislu terorizma i ako ima taj predznak, vjerujem da oni to prate i da već imaju dosta informacija na tu temu.

Kako može završiti ovo zahladnjenje odnosa između Europske unije i Turske?

Teško. To je političko područje i to će biti tema nekakvih globalnih smjernica, globalnih sila. Nažalost, na tom području je u Turskoj neko krizno žarište iz više razloga i više načina, tako da će biti još interesantno pratiti što će se događati.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se