Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posluju pozitivno

Rijedak hrvatski primjer: Ova bolnica nije dužna ni lipe, a liste čekanja su ispod dva mjeseca

Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock) Foto: Gulliver/Thinkstock
Županijska Bolnica za ortopediju i rehabilitaciju "Prim. dr. Martin Horvat" u Rovinju potpisala je sporazum s dvije talijanske bolnice i regijom Veneto sa ciljem razmjene pacijenata, razvoja zdravstvenog turizma i povlačenja sredstava iz EU fondova.

Međunarodni klaster dovest će talijanske pacijente u Rovinj, omogućiti lakši pristup EU fondovima, razvoj dijagnostičke djelatnosti i sustava telemedicine, digitalizaciju bolničkih kartona, te omogućiti kontinuiranu izobrazbu zdravstvenih djelatnika, izjavio je Hini ravnatelj rovinjske bolnice Marinko Rade.

Pročitajte i ovo Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!" Ilustracija PROMETNA NESREĆA Nedaleko Sinja automobil naletio na dijete, prevezeno je u bolnicu

Sporazum je potpisan sa Zdravstvenom regijom "Veneto Orientale", sa sjedištem u mjestu San Dona di Piave, i talijanskim bolnicama "Villa Salus", sa sjedištem u mjestu Mestre Venecija, i u Jesolu, s kojima će iduću godinu i pol razmjenjivati osoblje, edukaciju i razvijati telemedicinu, a prve talijanske pacijente očekuju za dvije godine.

"Prva smo hrvatska bolnica koja je ušla međunarodni klaster zdravstvenog turizma s idejom da se funkcionalno povežemo s talijanskim bolnicama i omogućimo dolazak talijanskih pacijenta u Rovinj, na teret talijanskog zdravstvenog osiguranja", ističe ravnatelj jedne od rijetkih hrvatskih bolnica koja posluje pozitivno.

Cilj im je, kaže, izjednačiti standard liječenja s talijanskim bolnicama, podići razinu stručnosti i koristiti međunarodne protokole.

"Razmjena pacijenata vruća je tema u europskom zdravstvu, stoga ćemo s ovakvim projektom ići prema EU fondovima", kaže Rade dodajući kako će talijanske pacijente njihovi liječnici moći pratiti preko telemedicine dok budu bili na rehabilitaciji u Rovinju.

Bolnica u Rovinju primarno je rehabilitacijska bolnica s 220 kreveta, a pola proračuna bolnice dolazi s privatnog tržišta, najviše iz Austrije.

"Već četiri godine poslujemo pozitivno, obnavljamo se i nikome ni lipu nismo dužni", kaže ravnatelj bolnice specijalizirane za ortopedsku rehabilitaciju.

Rade ističe da im je od ukupno 220 bolničkih kreveta 80 rezervirano za pacijente preko HZZO-a, a liste čekanja su ispod dva mjeseca. Prioritet su im postoperativni pacijenti koji termin za rehabilitaciju dobivaju u roku kraćem od dva mjeseca. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene