Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Funkcionira već 10 godina

Evo dokaza da smjenski rad u bolnicama može funkcionirati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U tjednu koji dolazi trebao bi se riješiti problem smjenskog rada u bolnicama koji je dodatno zakomplicirao i onako teško stanje u zdravstvu te izazvao negodovanje i liječnika i pacijenata. Rijetke su bolnice u kojima ovakav način ustroja funkcionira bez većih problema. No ima ih.

U Dječjoj bolnici Srebrnjak smjenski rad funkcionira bez ikakvih problema već 10 godina. Pa tako primjerice sve potrebne pretrage možete obaviti i u poslijepodnevnoj smjeni. 'Pacijenti žele i hoće da imaju uslugu i poslijepodne. Nema nikakvog razloga da jedna kirurška sala, da jedan CT ili magnet, ako postoji uz duge liste čekanja da se ne koriste u više smjena', kaže dr. Boro Nogalo, ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak.

Pročitajte i ovo Ilustracija rad kao vikendom U bolnicama na dan izbora samo hitni slučajevi: Objavljeno što će biti s naručenim pacijentima Srebrnjak - 1 Otkriva Dnevnik Nove TV Otkriven uzrok smrada na zagrebačkom Srebrnjaku: "Ako je izloženost duža, može doći do grčenja mišića, pa u konačnici i do smrtnog ishoda"

Upravo je nedostatak liječnika razlog zbog kojeg je smjenski rad u pojedinim bolnicama izazvao potpuni kolaps. 'Mislim da je problem i u određenim ravnateljima, menadžmentima, koji nisu u stanju racionalno organizirati svoj posao', dodaje dr. Nogalo.

Ipak, i u dobro organiziranim bolnicama, pojedine službe rade otežano. 'Dogodi se na nekim specijalističkim službama gdje je potreban timski rad da je recimo, anesteziolog odsutan ili neki drugi stručnjak', kaže pedijatrica Branka Krstić Kirin.

Rad u smjenama doživio neuspjeh: Ostojić ga na pojedinim odjelima ukida!

A za takve bolnice ministar je najavio skoro rješenje. 'Smjenski rad ćemo donijeti do konca ovoga tjedna, vjerojatno tijekom sljedećeg tjedna. Ali ima dobrih i loših primjera', rekao je ranije ovog tjedna ministar Ostojić.

No za sindikate, ministrove riječi nisu utješne. 'Mislim da je o smjenskom radu zaista sve rečeno i čini se da još jedina osoba u Hrvatskoj koja o tom smjenskom radu ima potrebu uopće govoriti je ministar Rajko Ostojić. Mislim da je krajnje vrijeme da prestane o njemu govoriti i da ga ukine odmah', kaže dr. Pavo Kostopeč, potpredsjednik HUBOL-a.

Poručuju da zdravstveni sustav ne smije biti predmet eksperimentiranja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene