Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROGRAM PAPO

BOLJA HRVATSKA Europarlamentarce kavom poslužila vesela hrvatska družina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Mislim da je parlament za njih bio uobičajena situacija, oni su bili, od malih do velikih, najbolji zastupnici svih svojih realnih mogućnosti", rekla je dr. Branka Butorac, voditeljica pulskog Down syndrom centra.

Karolina, Andrija i Vicko dio su vesele družine koja je proteklog tjedna posluživala kavu u Europarlamentu. Svoje znanje i vještine stekli su kroz cjelovit PAPO program - program opće rehabilitacije metodom društvenog uključenja mladeži s Downovim sindromom. Na taj način cijeloj su Europi pokazali koliko mogu i žele. Europarlamentarce su oduševili. Oni su naša Bolja Hrvatska.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ekocid Stiže novo kazneno djelo: Jedan od najtežih zločina napokon će biti strogo kažnjavan Julija Navaljnaja u Europskom parlamentu - 1 Dočekali je ovacijama Udovica Navaljnog zastupnicima EU parlamenta: "Želite poraziti Putina? Onda prestanite biti dosadni"

Bez straha, puni samopouzdanja kavom su poslužili europarlamentarce. "Sritan sam šta sam sa svojom ekipom u Bruxellesu, s malima i velikima, u Parlamentu", kazao je Vicko. "Radili smo isto kao i tu, konobarili, nosili tacne i kave", veli Karolina.

Ovo je dosad za njih bilo najvažnije životno iskustvo. Primjena svega naučenog. "Predivno, korisno - promijenili smo paradigmu europarlamentaraca. Mislim da je parlament za njih bio uobičajena situacija, oni su bili, od malih do velikih, najbolji zastupnici svih svojih realnih mogućnosti", rekla je dr. Branka Butorac, voditeljica pulskog Down syndrom centra.

Vježbali su i učili mjesecima. Kafić u kojem redovito pomažu velik je korak za svakog od njih, a Europarlament medalja na koju mogu biti i više nego ponosni. "Bilo je prekrasno, tko nije vidio ne može ni zamisliti, kako su oni to svoje odradili na nivou, bez nekog straha", kazala je Tereza, Vickova mama. "To je jedno iskustvo preveliko za njih, a za mene jedan ogroman ponose", dodala je Katica, Karolinina mama.

U suradnji s Obrtničkom školom iz Rovinja PAPO program provodi se već cijelo desetljeće. Prepoznala ga je i Svjetska zdravstvena organizacija. "Oni nepobitno stječu snagu, jačinu, veličinu socijalnog uključenja, odrade i sve što je potrebno za pravilno odrastanje i osamostaljenje", kaže dr. Butorac.

A sve kreće od najmlađih dana. "Pokušaj, analiziraj, popravi, osamostali se!". Niti su to vodilje za ove vrijedne, neustrašive i uporne borce.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene