454694
454694
454694
454694
454694

U HRVATSKOJ MU NEMA RAVNA Ovo je priča o Aljoši, 5. najboljem pijanistu svijeta

  • , 24.10.2016., 21:23
  • Autor:
  • komentara

Hrvatsku je scenu pokorio, a nije daleko od toga da isto napravi na svjetskoj. Aljoši Juriniću među pijanistima u Hrvatskoj nema ravna, o čemu govore i rezultati njegova rada.

 
 
 
 
Uspješan pijanist (Video: Dnevnik Nove TV)
Uspješan pijanist (Video: Dnevnik Nove TV)

Pijanist Aljoša Jurinić, 27-godišnjak iz Zagreba, nedavno se vratio s prestižnog natjecanja u Belgiji, gdje se svrstao uz bok najboljim glazbenicima na svijetu. Iako mu je raspored nastupa pretrpan, nalazi vremena i za postdiplomski studij. On je naša Bolja Hrvatska.

Hrvatsku je scenu pokorio, a nije daleko od toga da isto napravi na svjetskoj. Aljoši Juriniću među pijanistima u Hrvatskoj nema ravna, o čemu govore i rezultati njegova rada.

"Bio sam u finalu Chopinova pijanističkog natjecanja, koje se smatra najprestižnijim na svijetu, i osvojio sam petu nagradu na Natjecanju kraljice Elizabete, koje se također smatra jednim od najprestižnijih. Prvu sam nagradu pak osvojio na natjecanju 'Robert Schumann' u Njemačkoj", kazuje Aljoša.

To je bilo dovoljno da bude uvršten u top 5 mladih pijanista na svijetu. Natjecanje kraljice Elizabete, s kojeg se vratio nedavno, posebno ga se dojmilo.

"Imamo potpunu izolaciju od svijeta, nikakvog interneta, ničega, samo nas dvanaestero tamo, s tim novim notama... Imamo tjedan dana da ih naučimo, vrlo je teško, cijeli dan se vježba, noću se malo spava, nešto se malo pojede. To je baš jedan vojnički režim ako želite doći do finala. Svatko nauči i odsvira sve note koje pišu, ali to onda treba interpretirati na što zreliji način. A kako postići zrelost u tjedan dana, realno i manje od tjedan dana, jer vi samo gledate o čemu se radi? Tu se onda vidi tko može, a tko ne može", ispričao je Aljoša.

Još nije razmišljao o odstupanju od klasike, kao što to rade 2Cellosi. "Sviranje će uvijek biti na nivou koji ja smatram najvećom umjetnošću, onome koji ja mogu proizvesti, a onda koliko to ljudi za sobom povuče manje je bitno. Iako mogu reći da stvarno za jednu ovako opskurnu stvar kao što je klasična glazba, to što sam ja dobio u nekakvom mainstream svijetu Hrvatske puno je veće nego što sam mislio da će biti."

Uz brojne nastupe, Aljoša nije zaboravio ni na obrazovanje. Zanat i dalje brusi, i to na postdiplomskom studiju piana u Njemačkoj.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se