444274
444274
444274
444274
444274

Nova bolest širi se Europom: 'Početkom rujna doći će i do naših granica'

  • , 24.07.2016., 09:27
  • Autor:
  • komentara

Krajem ljeta, hrvatske farmere, čini se, čekaju nove nevolje u obliku nove bolesti koja se naziva 'kvrgava koža'.

 
 
 
 
Bolest kvrgave kože (Video: Dnevnik Nove TV)
Bolest kvrgave kože (Video: Dnevnik Nove TV)

Europom se širi bolest goveda - kvrgava koža. Nakon Srbije, bolest je potvrđena i u Crnoj Gori i pred našim je vratima.

'Za tu bolest nikad čuo, nikad pročitao, mada malo čitam jer nemam vremena. Mi radimo, možda netko misli da mi to možemo iz nekakvih novina, ali mi ne čitamo, mi dan i noć radimo', komentirao je Stevo Margetić.

I ne čudi što ne znaju jer u Europi se pojavila tek prošle godine. Ušla je preko Turske u Grčku, zatim u Bugarsku. Prvi slučaj u Srbiji se pojavio u lipnju, a sada je bolest potvrđena i u Crnoj Gori. Pred Hrvatskim je vratima.

Govedo (Foto: Dnevnik.hr)

'Mi smo svjesni da bolest ne možemo zaustaviti i da za mjesec, mjesec i pol, kraj kolovoza, početak rujna će doći do naših granica, ako ne i prije', komentirao je Tomislav Kiš, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Meso i mlijeko mogu se konzumirati jer ova bolest goveda nije opasna za ljude. Prenose ju komarci, muhe i krpelji. Da je govedo zaraženo, najlakše je prepoznati po - visokoj temperaturi do 41 stupanj, iscjetku iz nosa i oka, pojačanom slinjenju te čvoričima na koži veličine i do 5 centimetara.

'Ukoliko se bolest pojavi u stadu ubijaju se sva goveda, država plaća odštetu, ali nikad ta odšteta ne može trenutačno nadomjestit situaciju', dodao je Kiš.

Preventivno se goveda mogu cijepiti, a u Hrvatsku je 30 tisuća cjepiva već stiglo.Cijepiti znači i ograničenje u trgovini živih životinja i proizvoda. No, proizvođačima bi pojava ove bolesti, mogla biti samo jedan u nizu problema. Za početak se preporučuje tretirati farme registriranim insekticidima.


 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se