Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preventivno cijepljenje

Bolest goveda kvrgava koža pribiližava se Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bolest goveda - kvrgava koža kod nas očekuje krajem kolovoza.

Bolest goveda - kvrgava koža sve je bliže Hrvatskoj pa sve više brine i hrvatske farmere. Jer ako se bolest pojavi na farmi moraju se usmrtiti sve krave. Ministarstvo stoga predlaže da se goveda cijepi preventivno i prije nego bolest stigne. No dio proizvođača negoduje, jer Europska unija brani uvoz cijepljenog mesa.

Pročitajte i ovo Dan mimoza - 1 Nema adekvatnog odaziva Svaki treći dan jedna žena umre u Hrvatskoj od opasne bolesti: "Još niti 50 posto djevojčica ili dječaka nije cijepljeno" Slika nije dostupna Posjet povjerenika Hrvatskoj pohvale, ali moguća i kazna

Nakon Srbije, počele su obolijevati i krave u Crnoj Gori. Za zdravlje ljudi ova bolest nije štetna, no može prouzročiti velike gubitke farmerima. Ako se i samo jedna krava zarazi, sva stoka na toj farmi mora se eutanazirati, a ona u krugu od 25 kilometara cijepiti.

Zato ministarstvo poljoprivrede predlaže preventivno cijepljenje i prije nego je bolest službeno u zemlji. Naručeno je 400 tisuća doza cjepiva.

Dio proizvođača ipak se ne slaže s ministarstvom koje nalaže cijepljenje, jer meso i mlijeko od cijepljenog goveda ima ograničen izvoz u zemlje Europske Unije. A bolest možda do Hrvatske i ne dođe.

'Preventivno cijepljenje ograničava promet stokom, promet mesom, promet mlijekom. Mi definitivno smo orijentirani na izvoz u Italiji, a taj posao bi definitivno bio ugrožen', rekao je Toni Raić iz Udruge Baby Beef

Cijepili ili ne, u Libanon Hrvatska može izvoziti. Pregovori s članicama Europske unije, poput Italije, Austrije i Slovenije, još su u tijeku. I mogli bi potrajati.

Bolest kod nas očekuje krajem kolovoza. Kristijan Pandek, proizvođač mlijeka je spreman svoje krave cijepiti jer ne želi riskirati. 'Kad bi mi morali eutanazirati sve krave na našoj farmi to bi jednostavno bio kraj', kaže Pandek.

Iz ministarstva potrošače umiruju kako se meso i mlijeko preventivno cijepljene krave može konzumirati te nije štetno. Hoće li do cijepljenja doći znat će se početkom idućeg tjedna nakon dogovora sa svim proizvođačima.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene