445032
445032
445032
445032
445032

Bolest goveda kvrgava koža pribiližava se Hrvatskoj

  • , 30.07.2016., 22:51
  • Autor:
  • komentara

Bolest goveda - kvrgava koža kod nas očekuje krajem kolovoza.

 
 
 
 
Bolest kvrgave kože sve bliže (Video: Dnevnik Nove TV)
Bolest kvrgave kože sve bliže (Video: Dnevnik Nove TV)

Bolest goveda - kvrgava koža sve je bliže Hrvatskoj pa sve više brine i hrvatske farmere. Jer ako se bolest pojavi na farmi moraju se usmrtiti sve krave. Ministarstvo stoga predlaže da se goveda cijepi preventivno i prije nego bolest stigne. No dio proizvođača negoduje, jer Europska unija brani uvoz cijepljenog mesa.

Nakon Srbije, počele su obolijevati i krave u Crnoj Gori. Za zdravlje ljudi ova bolest nije štetna, no može prouzročiti velike gubitke farmerima. Ako se i samo jedna krava zarazi, sva stoka na toj farmi mora se eutanazirati, a ona u krugu od 25 kilometara cijepiti.

Zato ministarstvo poljoprivrede predlaže preventivno cijepljenje i prije nego je bolest službeno u zemlji. Naručeno je 400 tisuća doza cjepiva.

Dio proizvođača ipak se ne slaže s ministarstvom koje nalaže cijepljenje, jer meso i mlijeko od cijepljenog goveda ima ograničen izvoz u zemlje Europske Unije. A bolest možda do Hrvatske i ne dođe.

'Preventivno cijepljenje ograničava promet stokom, promet mesom, promet mlijekom. Mi definitivno smo orijentirani na izvoz u Italiji, a taj posao bi definitivno bio ugrožen', rekao je Toni Raić iz Udruge Baby Beef

Cijepili ili ne, u Libanon Hrvatska može izvoziti. Pregovori s članicama Europske unije, poput Italije, Austrije i Slovenije, još su u tijeku. I mogli bi potrajati.

Bolest kod nas očekuje krajem kolovoza. Kristijan Pandek, proizvođač mlijeka je spreman svoje krave cijepiti jer ne želi riskirati. 'Kad bi mi morali eutanazirati sve krave na našoj farmi to bi jednostavno bio kraj', kaže Pandek.

Iz ministarstva potrošače umiruju kako se meso i mlijeko preventivno cijepljene krave može konzumirati te nije štetno. Hoće li do cijepljenja doći znat će se početkom idućeg tjedna nakon dogovora sa svim proizvođačima.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se