Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Surova realnost

U očekivanju osobnog bankrota: Evo što možete napraviti ako su vam računi blokirani!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj blokiranih građana opet je u porastu. Prema posljednjim podacima Fine, u listopadu ih je bilo gotovo 320.000. S druge strane, smanjuje se broj poslovnih dužnika. Zakon o osobnom stečaju trebao bi pomoći dijelu blokiranih građana, međutim - očekivati ga mogu tek tijekom iduće godine. Provjerili smo tko sve može zatražiti da mu se račun odblokira.

319.890 blokiranih građana duguje 29 milijardi 500 milijuna kuna!

Pročitajte i ovo Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje prijavite policiji! HZZO upozorava na pokušaje prijevare građana, lopovi su sve domišljatiji Trezorski zapisi - 1 Sigurna zarada Stiže nova tranša trezorskih zapisa - posudite državi novac i zaradite: "Kamata je atraktivna"

Neki od blokiranih pomoć očekuju u dugo najavljivanom Zakonu o osobnom stečaju. Bez automobila, kreditnih kartica ili mobitela - tako bi trebao izgledati osobni bankrot.

'Ne možete voziti auto, ne možete možda imat mobitel, ako vam ne treba za posao ili ako nije nužan zbog nečeg drugog. Zašto? Zato što ste dužni, dok ne vratite dugove ne možete to imati', rekao je nedavno ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

No u ministarstvu pravosuđa danas su samo poručili kako će zakon stupiti na snagu tek sljedeće godine.

Evo u kojim je gradovima najviše zaduženih građana!

A dok čekaju pravila osobnog bankrota, neki od blokiranih imaju pravo na reprogram kredita. No samo u nekim bankama. 'Ukoliko je to nezaposlena osoba, ili osoba koja ne neuredna po više računa, ili osoba koja radi u firmi s nekim problemima, ta osoba neće moći nikako refinancirati sredstva nego će se morati pomiriti s tim da mora raspolagati samo s dvije trećine svojih primanja', kaže direktorica tvrtke za financijsko savjetovanje Ivona Mijatović.

Blokirani računi nisu svakodnevica samo nezaposlenih osoba ili umirovljenika. 'Zapravo bi se svi trebali suočiti sa surovom realnošću da moramo živjeti u skladu s našim mogućnostima', dodaje Mijatović.

No u Udruzi Blokiranih tvrde da je jedini spas - moratorij. 'Što to znači ako ljudi nemaju posla, ne dobivaju redovito plaću, iz dana u dan je sve gore i gore?', pita se Antun Rupa iz Udruge Blokiranih.

Jer život s blokiranim računom, kažu, jednak je noćnoj more iz koje nitko ne nudi izlaz.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene