Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobili smo odgovor

Krenuo blagoslov kuća: Koja su prava i obveze vjernika?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Provjerili smo i evo što trebate znati o blagoslovu vaših domova.

Blagoslov domova ne vrši se zbog novaca, nego se ta praksa ustalila jer je tako najlakše izvršiti vjerničku obvezu doprinosa za svoju crkvenu zajednicu, poručuju iz Tiskovnog ureda zagrebačke nadbiskupije.

Pročitajte i ovo Katedrala u u Kölnu Problemi u Njemačkoj Skandal u nadbiskupiji: Svećenici pretraživali pornografiju na poslovnim računalima, pokrenuta istraga Papa Franjo pred žrtvama svećeničke pedofilije, ilustracija - 5 U Portugalu Papa Franjo sastao se sa žrtvama svećeničkog zlostavljanja: "Jauk boli žrtava mora biti saslušan"

Vrijeme je blagoslova kuća, a brojni su vjernici već počeli otvarati svoje domove svećenicima. Prilikom blagoslova pojedini su vjernici izdašniji u plaćanju, pojedini malo manje. Pravilo o darivanju je jasno – svatko doprinosi onoliko koliko može.

Jasnije pojašnjenje oko toga za Dnevnik.hr dao je Zvonko Franc, voditelj i glasnogovornik Tiskovnog ureda zagrebačke nadbiskupije koji napominje kako takse za blagoslov domova ne postoje.

'Uobičajeno se prigodom blagoslova kuća daju darovi za Crkvu, odnosno za župnu crkvenu zajednicu. Ta sredstva idu u župnu blagajnu iz koje se financira život župe - od plaće župnika i ostalih zaposlenih, ako ih ima u župi, do radova, režija i drugih tekućih troškova', kazao je Franc.

Međutim, već je bilo slučajeva da župnik objavi cjenik prema kojem sugerira župljanima koliko će novca dati tijekom blagoslova.

'Visinu dara može propisati župnik u suradnji s Župnim ekonomskim i Župnim pastoralnim vijećem, no ta visina iznosa ne obvezuje one koji ne mogu dati toliki doprinos. Niti je dar uvjet za primanje blagoslova doma i obitelji.

Blagoslov domova ne vrši se zbog novaca, niti da bi se skupio novac, nego se ta praksa ustalila s obzirom da je na taj način najlakše izvršiti svoju vjerničku obvezu doprinosa za svoju župnu crkvenu zajednicu', objasnio je Franc.

Dar nije potrebno dati odmah prilikom blagoslova, stoga se u pojedinim župama daje uplatnica. 'U nekim župama ustalila se praksa da župnik dade prazne uplatnice župljanima pa onda oni uplate tokom godine dar koji misle dati.

Negdje župnici inzistiraju da vjernici osobno donesu taj svoj dar. Ovisno. Ova praksa ustalila se kao najpraktičnija.

Ponavljamo – dar, novac, materijalna dobra nisu uvjet primanja blagoslova niti sakramenata kod onih koji nemaju.

Oni koji imaju mogućnost doprinijeti potrebama funkcioniranja župne crkvene zajednice, oni su to i obvezni u okviru svojih mogućnosti', zaključuje Franc.

Iz splitsko-makarske nadbiskupije na svojoj su internetskoj stranici objavili kako se novac ne bi trebao primati tijekom blagoslova kuća.

'S obzirom na priloge važi naputak da se milodari ne uzimaju za vrijeme blagoslova osim u iznimnim pojedinačnim slučajevima. Time se u prvi plan želi staviti duhovnu dimenziju kratkog susreta i molitve sa obiteljima te izbjeći dojam da svećenik obilazi i skuplja novac.

Dakako, župnici će pravovremeno poučiti svoje vjernike da su oni dužni materijalno pomagati svojega svećenika i sudjelovati u uzdržavanju crkve i župnih objekata. Zato će im reći da svoje priloge mogu predati župniku u crkvi ili u župnom uredu, ili ako nisu u mogućnosti to učiniti kroz božićno vrijeme, neka to urade drugom zgodom', stoji u naputku kojeg je potpisao dr. Nediljko Ante Ančić, pastoralni vikar.


 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene