454846
454846
454846
454846
454846

BLAGO U SRCU TROGIRA Kupio staru palaču pa pronašao drevne umjetnine

  • , 26.10.2016., 07:27
  • Autor:
  • komentara

Konzervatorski odjel u Trogiru ušao je u kuću prije pola godine, a nakon prvog uklanjanja stropne žbuke i sami su ostali zatečeni.

 
 
 
 
 
Trogir: slike stare 500 godina (Video: Dnevnik Nove TV)
Trogir: slike stare 500 godina (Video: Dnevnik Nove TV)

Bolju budućnost jedan je Mađar odlučio graditi i kupnjom kuće u Trogiru. I to ne bilo kakve već stare palače koju mora obnoviti uz nadzor konzervatora. Vlasnik kuće držao se propisa: pozvao je stručnjake, započeo proces obnove, a onda je otkriveno nevjerojatno blago - slike stare petsto godina.

Mađar koji je kupio gotičko-renesansnu palaču u središtu povijesnog Trogira znao je da ga čeka konzervatorski pregled objekta, ali nije ni slutio da je uz kuću dobio slike stare više od 500 godina.

"Restauratori su nas zvali i svi smo došli oduševljeni", rekla je restauratorica Zrinka Bočina. Arhitekt Ivo Vojnović ustvrdio je kako su ovakvi oslikani stropovi vrlo rijetki, a Anita Brakus Kedžo, povjesničarka umjetnosti, kazala je da su pronašli drvenu stropnu konstrukciju s oslicima na sebi.

Konzervatorski odjel u Trogiru ušao je u kuću prije pola godine, a nakon prvog uklanjanja stropne žbuke i sami su ostali zatečeni. "Kao Kinder jaje. Znali smo da ćemo nešto zateći kada budemo skidali, ali nismo točno znali što", rekla je Brakus Kedžo.

Među gredama pronađeni su i neki uporabni predmeti. Stručnjaci će demontirati oslikano drvo i odnijeti ga u radionicu. Restauracija će trajati do godinu dana, a kuća se nastavlja renovirati. Obnovljene slike vratit će se na isto mjesto u kući. Vlasnik će kuću koristiti za sebe i obitelj, bez turizma.

No, u slučaju da se odluči prodati kuću, kojoj je cijena uz ove slike bez sumnje narasla, vlasnik će morati Hrvatskoj podmiriti troškove restauracije umjetnina.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se