Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akademska godina 2011./2012

Bjeliš zadovoljan interesom studenata i popunjenošću studija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš zadovoljan je odzivom i interesom studenata za studij na tome sveučilištu te popunjenošću redovitih studija o čemu govore konačni podatci o upisu studenata u akademsku godinu 2011./2012.

Analiza konačnih rezultata upisa bila je jedna od tema jučerašnje sjednice Senata zagrebačkoga Sveučilišta - prve u novoj akademskoj godini o kojoj su na konferenciji za novinare danas izvijestili rektor Bjeliš i njegovi suradnici.

Po rektorovim riječima, upisi ukazuju na dobre tendencije - povećanje zanimanja studenata za proizvodne i istraživačke discipline, pa je tako zabilježeno veliko povećanje zanimanja, primjerice, za studij na Metalurškom i Geotehničkom fakultetu u odnosu na nekoliko prethodnih godina. Izvijestio je da su prije ljeta bili popunjeni i nastavni smjerovi na većini fakulteta što je također promjena u odnosu na prijašnje godine. Najveća popunjenost je na bio-medicinskom području - 99 posto, na prirodoslovnome 94 posto, a manja na društveno-humanističkome području i iznosi 75 posto.

Istaknuvši da te podatke treba dodatno proanalizirati kako bi se bolje razumjelo što su uzroci promjena te tako usmjeriti i modificirati neke elemente državne mature u interesu sveučilišta da dobije što kvalitetnije studente. Rektor ipak nije zadovoljan iskazanim interesom stranih studenata za studij na zagrebačkome Sveučilištu te popunjenošću sveučilišnih studija koji su, istaknuo je, bitni za sveučilište.

Pročitajte i ovo Novinari nisu mogli ući na sjednicu Senata (Foto: Pixell) Apel ministrice Novinarima zabranjen ulazak na sjednicu Senata: "Apeliram da sjednice budu otvorene" Studenti (Foto: Informer) Apatija ili stvarna nemoć? Zašto su stvari na Sveučilištu zacementirane? Jedan protukandidat rektoru, politika, interesi i novac...

Na Smotri predstavljanje 24 šangajska sveučilišta

Bjeliš je najavio i Smotru Sveučilišta u Zagrebu koja će početi sutra i na kojoj će ove godine, do 15. listopada, sudjelovati stotinu visokoobrazovnih institucija koje će izvijestiti buduće studente o mogućnostima studiranja. Posebnost ove smotre je da će se, uz 33 sveučilišne sastavnice te pojedina veleučilišta i samostalne visoke škole, predstaviti i 24 šangajska sveučilišta na temelju ostvarene suradnje Sveučilišta u Zagrebu i grada Šangaja.

S tim u vezi prorektorica za pravna pitanja i međunarodnu suradnju Ksenija Turković izvijestila je da je senat donio odluku o osnivanju Konfucijevog instituta na sveučilištu koja se temelji na sporazumu što ga je sveučilište u srpnju ove godine potpisalo sa Središnjim Konfucijevim institutom iz Kine koje će u prvome razdoblju i financirati rad instituta u Zagrebu.

Najavila je da će Konfucijev institut biti smješten u prostorima Studentskoga centra u Savskoj ulici. Institut bi trebao biti otvoren u svibnju iduće godine i time će Zagreb postati jedno od tristotinjak takvih središta diljem svijeta u kojemu će se pružati poduka iz kineskoga jezika i kaligrafije te održavati brojne radionice iz kineske kulture, povijesti, književnosti i filozofije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene