Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako do eura?

Biznis od europskog novca: Uzet ćemo malu krišku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska će na raspolaganju, samo u prvoj godini, imati čak 3 i pol milijarde eura. Od te torte uzet ćemo malu krišku od 700 milijuna jer nemamo dovoljno kvalitetnih projekata.

Novac iz pretpristupnih fondova još uvijek čeka dobre ideje. Unatoč mukotrpnoj borbi s papirologijom, neki su iz EU fondova uspjeli izvući novac i pokrenuti uspješan biznis. Na farmi Mate Mamića telad za tov živi po europskim standardima. Njihov je uzgoj pomogla Europska unija i to s dva i pol milijuna kuna. Sito i rešeto briselskih inspekcija prošao je njihov vlasnik. 'To ni jedan farmer ne može sam, bez obzira na stručnu spremu. Tu svaki papir mora biti na svom mjestu', objašnjava Mamić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za podizanje standarda Poljska će dobiti 137 milijardi eura od EU-a: "To je hrpa novca, dobro ćemo ga iskoristiti" Donald Trump - 4 Anti NATO retorika Donald Trump je napravio uslugu Europi

Iako je magistrirao stočarstvo, Mato je pomoć tražio od specijalizirane agencije. Od štale do tanjura ne treba dugo. Kao ni novcu koji mu je sjeo na račun kad je zadovoljio uvjete. 'Kad smo potpisali ugovor, mi smo novce dobili za osam dana', kaže Mamić. No nažalost, za većinu seljaka, kvalitetni su projekti astrofizika. Med i mlijeko, tako su blizu, a tako daleko. 'Znamo da seljak ne zna ponekad ni upaliti kompjuter, a kamoli u excel tablici napraviti budžet', rekao je Stjepan Ribić iz Agencije za regionalni razvoj.

U pomoć mogu priskočiti studenti ekonomskog fakulteta. Dobru ideju, njihov će zadatak biti pripremiti za natječaj. 'Svi kažu da imaju projekte, a kad počnemo raditi vidimo da je to samo ideja', dodaje Ribić. Kako potaknuti gospodarstvo, sjetili su se Osječani. Poduzetnički inkubator napravljen je novcem iz Europe. Proizvodnju ondje ima 30-ak izvozno orijentiranih tvrtki.

'Vi ovdje možete dobiti tehničku, savjetodavnu, poslovnu pomoć. I subvencionirani poslovni prostor', kaže Ivo Koški, Bios poduzetnički inkubator. Od prirodnog perja u BIOS-u proizvode jastuke. 'Sve što je vezano za spavanje. Čistimo perje, sortiramo, peremo', rekao je Ivan Grubić, vlasnik tvrtke. Nedavno su otvorili još jedan pogon. U njemu proizvode plastične tiple i to za europsko tržište. 'Počeli smo raditi za Austrijance tako da je prva pošiljka već otišla', rekao je Grubić. Hrvatskim će se perjem uskoro pokrivati u Europi. A nama je uvozna govedina još uvijek finija od one domaće uzgojene novcem iz europskih fondova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene