Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na području Donjeg Vakufa

Bivši pripadnici vojske bosanskih Srba optuženi za strijeljanje 28 Hrvata i Bošnjaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u utorak je podignulo optužnicu protiv četvorice bivših pripadnika vojske bosanskih Srba koje tereti za ratne zločine protiv hrvatskih i bošnjačkih civila na području Donjeg Vakufa počinjene 1995. godine.

Optuženi su Branko Čigoja (44), Željko Todić (54), Saša Boškić (45) i Milorad Glamočak (53), svi iz Mrkonjić Grada.

Pročitajte i ovo Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača Policija u Bugojnom, BiH Ubijen 21 Hrvat Istraga u BiH o samoubojstvu svjedoka u istrazi ratnih zločina nad Hrvatima

Tijekom rata u BiH oni su bili pripadnici izviđačkog voda postrojbe vojske bosanskih Srba stacionirane u tom gradu i tom svojstvu kršili su odredbe Ženevskih konvencija o zaštiti civila tijekom ratnih sukoba.

U rujnu 1995. godine u mjestu Oborci, iz improviziranog logora u kojemu su bili zatočeni hrvatski i bošnjački civili, izveli su 28 zatočenika koji su prije bili zlostavljani i prisiljavani na teške radove na crti bojišnice.

Optuženi su potom osobno iz vatrenog oružja pucali u zatočenike, a samo je jedan od njih preživio strijeljanje.

Milorad Glamočak za taj je zločin optužen po zapovjednoj odgovornosti jer je odobrio strijeljanje i nije učinio ništa kako bi ga spriječio, niti je nakon počinjenja učinio bilo što kako bi se počinitelji zločina kaznili.

Iz Tužiteljstva BiH najavili su kako će, potvrdi li sud optužnicu, krivicu četvorice optuženih dokazivati iskazima 30 svjedoka i vještaka te uz stotinu materijalnih dokaza. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene