Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Špijunska afera INA-MOL

'Pokušali su me diskreditirati, ali to nije utjecalo na moje stavove'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova navodna špijunska afera - ovaj put u glavnoj su ulozi članovi bivše vlade.

Bivšeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i potpredsjednicu vlade i bivšu ministricu Vesnu Pusić navodno su špijunirali strani obavještajci, koji su - sumnja se - prikupljali informacije za međunarodnu arbitražu u slučaju Ina-Mol.

Pusić je za Novu TV potvrdila da ju se pokušalo diskreditirati. Navodno se pratilo i članove: Uprave Ine Davora Mayera i Ivana Krešića, krunskog svjedoka u slučaju INA-MOL-a Roberta Ježića, te naftnog konzultanta Jasminka Umičevića. Oni su poručili da nemaju komentara, a evo što je putem sms poruke poručila Pusić.

"Imala sam tu informaciju da su i mene pokušali diskreditirati, ali to ni na koji način nije utjecalo na moj posao i stavove, koji su u funkciji zaštite hrvatskih interesa', napisala je Pusić u poruci.

Pročitajte i ovo Naftna platforma Geofizički podaci Hrvatska i Kanada zajedno će tražiti naftu i plin: Grade se četiri nove bušotine Slika nije dostupna Presuda Ivi Sanaderu Ministri o reviziji ugovora INA-MOL: Nije dosad ništa učinjeno

'Kada radiš taj posao - braniš državne interese dođeš u sukob s korporativnim, koji traže načina da te diskreditiraju privatno, poslovno i politički', kaže Ivan Vrdoljak, bivši ministar gospodarstva.

Upravo je to bio cilj - tvrdi Vrdoljak - međunarodne akcije, koja se navodno odvijala 2014. i prikupljala je informacije za međunarodnu arbitražu Ine i Mola. Jutarnji list je objavio i dokumente, koji navodno otkrivaju da su je vodili bivši tajni agenti u Velikoj Britaniji, Sloveniji i Hrvatskoj, gdje je angažirana osječka detektivska agencija. To je - tvrdi bivši ministar - otkrila SOA i obavijestila ga.

'Naravno da tada država i sigurnosne službe staju na stranu države i naše politike i naprave sve što mogu da bi zaštitili javni interes. I takva je bila i tada situacija', kaže Vrdoljak.

Iz Mola - su bez komentara. Ne žele pričati ni drugi navodno praćeni, među njima je i krunski svjedok u sudskom postupku Ina- Mol - Robert Ježić.

Premijer Tihomir Orešković povukao je prvi potez oko Ine. Osigurao je trojici hrvatskih članova Uprave, od kojih su dvojica bili navodne mete špijuna - još godinu dana istu poziciju.

'To ću sve ispitati, ukoliko će se to potvrditi onda ću to moći komentirati', kazao je premijer. No, ministar gospodarstva misli da su to samo špekulacije.

SDP i HDZ - bez komentara. Posljednji špijunski skandal bio je Piranleaks. SOA je prisluškivanjem Slovenaca otkrila da pokušavaju utjecati na Arbitražni sud, koji je odlučivao oko granice. No, tada je to ujedinilo državni vrh i oporbu, zbog čega se Hrvatska odlučila povući iz arbitraže.

Za ovu aferu doznajemo nakon što je premijer odlučio zadržati hrvatske članove uprave. Oni su upravi još od vremena Jadranke Kosor. Ovo je Orešković dogovorio s Mostom, i pri tom zaobišao HDZ koji se tome protivio. Do kraja godine bi se trebala riješiti situacija što će se dogoditi s nadzornim odborom kojem ističe mandat i ondje sjede neki ljudi blisku Zoranu Milanoviću. Siniša Petrović, predsjednik nadzornog odbora kaže da mu je ova špijunska afera prvi glas. Očito je da traje bitka za prevlast u INI i još ne znamo što će odlučiti sud u Washingtonu oko arbitraže, ni onaj u Ženevi oko hrvatske tužbe. Očekuje se i da će se ponoviti postupak protiv bivšeg premijera Ive Sanadera oko slučaja INA-Mol.

U uredu predsjednice su bez komentara, a bez komentara je i bivši predsjednik Ivo Josipović za čijeg se mandata i dogodila ova afera. Ako je točno sve što tvrde Milanovićevi ministri, onda je šef SOA-e Dragan Lozančić po sili zakona o svemu trebao izvijestiti bivšeg premijera Milanovića, ali i Josipovića.

Miroslav Tuđman koji je bio na čelu odbora za nacionalnu sigurnost, kaže da ovakvu informaciju nikada nije dobio.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene