454711
454711
454711
454711
454711

Zdravlje ili zdravstvo? Bivši ministar protiv promjene imena ministarstva

  • , 25.10.2016., 08:24
  • Autor:
  • komentara

Saborski zastupnik SDP-a i bivši ministar zdravlja Siniša Varga protivi se vraćanju starog naziva Ministarstvu zdravstva, a u svom očitovanju ističe da je riječ "zdravlje" u nazivu tog ministarstva sveobuhvatnija i usklađena sa svjetskom praksom.

 
 
 
 
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Riječ "zdravlje" obuhvaća puno šire značenje od medicinskog, što potvrđuju jezikoslovci te primjeri iz europske i svjetske prakse, ističe Varga u očitovanju na promjenu naziva ministarstva.

Naime, nova vlast vraća naziv Ministarstvo zdravstva, ustaljen za tu instituciju u šest saborskih saziva od 1990. do 2011. i u pet zakona za uređivanje njegova djelokruga.

Prošloga tjedna, prije nego što je izglasana nova Vlada, skinute su ploče s nazivom "Ministarstvo zdravlja", koje je 2011. postavila Vlada Zorana Milanovića, prozvana iz redova oporbe za politikantski potez "približavanja 'regionu' (jer naziv 'zdravlje' imaju i ministarstva Republike Srbije, RS i BiH)".

Odbacuje optužbe za politikantske motive Vlade

U svom očitovanju Varga odbacuje optužbe za politikantske motive Vlade u kojoj je i sam bio ministar. Po toj logici, kaže, i ministarstvo pravosuđa trebalo je biti prevedeno u ministarstvo pravde, što nije bio slučaj.

Po njegovu mišljenju, promjena naziva Ministarstva zdravstva bila je opravdana, jer je u dokumentima UN-a i EU razvidno da se pod pojmom "zdravlje" misli i na uvjete u kojima čovjek živi, njegovu okolinu i opću dobrobit.

"Greška političara"

"Naziv ministarstva trebalo je mijenjati, ali ne na brzinu i bez javne diskusije, kako je to učinjeno 2011. To je trebalo učiniti na razuman način, uz javnu i stručnu raspravu i razumno vrijeme. No, to je bila greška političara, a ne samog Ministarstva zdravlja", ističe Varga.

U očitovanju demantira i tvrdnju dosadašnjeg ministra Darija Nakića (HDZ) da je "zdravstvo sustav, a zdravlje stanje", te sugerira da se pojam "zdravlje" pokuša gledati kao širi, globalni pojam, a ne samo kao "stanje organizma". Svoje stajalište argumentira i mišljenjem hrvatskog jezikoslovca Ive Pranjkovića.

Riječ "zdravlje" u globalnom kontekstu je sveobuhvatnija i stoga je, ističe Varga, promjena naziva ministarstva u doba Milanovićeve Vlade bila opravdana, za razliku od sadašnjeg ponovnog vraćanja staroga naziva. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se