Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija na najavu objave

Bivši ministar branitelja: Tužit ću RH ako se objavi Registar!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši ministar branitelja izjavio je danas kako će tužiti Republiku Hrvatsku ukoliko se objavi Registar branitelja, što je najavio novi resorni ministar Predrag Matić Fred.

Kao branitelj i invalid Domovinskog rata i sam ću podnijeti tužbu. Ne želim da ulica raspravlja o mom ratnom putu, kazao je Tomislav Ivić.

Pročitajte i ovo Mislav Kolakušić, Dubravka Šuica, Valter Flego, i Predrag Fred Matić (Foto: Dnevnik.hr) Njih 11 Hrvatski eurozastupnici pakiraju kovčege i odlaze u Bruxelles: ''Hrvatska se iz Hrvatske više spasiti ne može'' Novi braniteljski centri (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Grade se sljedećih godinu i pol Hrvatska dobiva veteranske centre za branitelje: Doznajemo koliko će stajati i kako će izgledati

Svatko tko bi objavio Registar hrvatskih branitelja, učinio bi protuzakonito djelo i suočio se s tisućama i tisućama tužbi, ali ne protiv ministra branitelja Predraga Matića, već protiv države. I država će te sporove izgubiti. Kao branitelj i invalid Domovinskog rata i sam ću podnijeti tužbu. Ne želim da ulica raspravlja o mom ratnom putu, reagirao je danas bivši ministar branitelja Ivić i čelni čovjek osječko-baranjskog HDZ-a na najavu novog ministra branitelja Predraga Matića Freda.

Svog nasljednika u ministarskoj fotelji Ivić je pozvao i da prekopa arhivu Ministarstva branitelja gdje će pronaći tisuće dokumenata o provjerama branitelja. Svaka prijava, anonimna i potpisana, stavljena je u proceduru.

U posljednjih nekoliko godina iz registra je izbrisano više od 2500 osoba. Provjere su kontinuiran proces koji će se, vjerujem, i dalje nastaviti. Provjere treba obavljati, no ne i objaviti Registar branitelja. Osim što bi Hrvatska po tome bila presedan i što se to kosi s Ustavom i Zakonom o zaštiti podataka, samo bi se stvarala loša slika o braniteljima i nervoza među ljudima koji zbog rata imaju ozbiljne posljedice, izjavio je Ivić i, odgovarajući na naš upit, dodao da ne zna jesu li pokrenuti kazneni postupci protiv 2500 obrisanih, očito, lažnih branitelja.

Okupljenim novinarima bivši je ministar podijelio i otvoreno pismo koje potpisuje 20-ak vukovarskih branitelja u kojemu upozoravaju na nelogičnosti iz ratnog puta Predraga Matića Freda.

Između ostaloga, u pismu poslanom predsjedniku, premijeru, udrugama iz Domovinskog rata, političkim strankama te medijima navode da je aktualni ministar u svom životopisu lažno napisao da je u obrani Vukovara obnašao sve funkcije, od zapovjednika voda do zapovjednika bojne.

'Zna se da je pokojni general Blago Zadro bio zapovjednik bojne u kojoj je bio mobilizirani vojnik P. Matić Fred. Nakon smrti generala Zadre zapovijedati bojnom nastavio je pokojni Marko Babić i Ivo Kovačić. Zar ga nije sramota tako gaziti po kostima mrtvih heroja Vukovara i uzimati sebi nešto što nikada nije bilo?, navodi se u pismu. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene