Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera 'kiosci'

Bivši direktor osječkoga GPP-a pušten iz pritvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši direktor osječkoga Gradskoga prometnog poduzeća Darko Marković, koji je, uz dvojicu osječkih poduzetnika - Ivicu Džaltu i Vladimira Čaju, osumnjičen za davanje u podzakup već zakupljenoga gradskog zemljišta u tzv. aferi kiosci, jučer je pušten iz pritvora, doznaje se danas u osječkome Županijskom sudu.

Glasnogovornik Suda Miroslav Rožac rekao je kako je Marković pušten jer nije obuhvaćen zahtjevom za proširenje istrage koji je dostavilo osječko Županijsko državno odvjetništvo, a koje je zatražilo da se istraga, osim na preostalu dvojicu osumnjičenika koji ostaju u pritvoru, proširi i na tri nove osobe zbog sumnje u kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti.

Pročitajte i ovo Rotacijska garaža u Puli - 4 Naš proizvod Ovo je prva rotacijska garaža u Hrvatskoj: Pogledajte koliko će stajati parking Ilustracija Veliki problem Cijene parkirnih mjesta i garaža u Zagrebu brutalno rastu: Iznosi graniče sa zdravim razumom

Osumnjičenici Marković, Džalto i Čajo pritvoreni su početkom studenoga prošle godine zbog osnovane sumnje u kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti te poticanja na to kazneno djelo radi stjecanja protupravne imovinske koristi.

To je drugi zahtjev za proširenje istrage u tom predmetu jer Županijsko državno odvjetništvoo početkom siječnja zatražilo dopunu i proširenje istrage protiv okrivljenika Markovića, tvrtke 'GPP', još jednog osječkog poduzeća te vlasnika i direktora tog poduzeća.

Osječko Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je pokretanje istrage zbog osnovane sumnje da su se tijekom 2007. i 2008. prvoosumnjičeni Marković, kao direktor GPP-a, društva u većinskome vlasništvu grada Osijeka, i drugoosumnjičeni Džalto, kao osnivač i direktor privatne tvrtke 'Media Metro', a na poticaj trećeosumnjičenoga Čaje, u namjeri da si pribave protupravnu imovinsku korist, dogovorili o zakupljivanju gradskog zemljišta pod privilegiranim uvjetima i znatno ispod tržišne cijene.

Sumnjiči ih se da su se dogovorili to zemljište dati u podzakup po tržišnoj, znatno višoj cijeni kako bi među sobom podijelili tako ostvarenu dobit. Markovića se tereti da je kako bi ostvario dogovor, u ime GPP-a, zatražio i dobio zakup gradskog zemljišta na 14 lokacija po cijeni od 1.810,00 kuna na mjesec, radi prodaje beskontaktnih voznih karata javnoga gradskog prijevoza, a zatim je, protivno odredbama navedenog ugovora i gradskog pravilnika koji regulira zakup zemljišta, s Džaltom sklopio ugovor o podzakupu tog zemljišta po cijeni od 2.000,00 kuna na mjesec. 

Džaltu se tereti da je, nakon toga, ta zemljišta dao u daljnji podzakup zagrebačkoj tvrtki 'Smoking' po tržišnoj cijeni od 14.518,00 eura, to jest 104.000 kuna na mjesec.

U istražnom zahtjevu, među ostalim, navodi se kako postoji osnovana sumnja da su tako ostvarenu protupravnu imovinsku korist na mjesec uzimali za sebe i da su, dok se to nije otkrilo, uzeli ukupno 522.648 kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene