Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužbe teške milijarde kuna

Bivši članovi HVO-a tuže državu zbog neisplaćenih odšteta za invalidnine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Praznoj državnoj blagajni prijeti nova opasnost. Bivši članovi HVO-a tuže državu zbog neisplaćenih odšteta za invalidnine.

Hrvatske sudove uskoro bi mogle zatrpati milijarde kuna teške tužbe bivših pripadnika HVO-a protiv države zbog neisplaćenih odšteta za invalidnine i ostala prava koja iz toga proizlaze.

Pročitajte i ovo Međunarodni sud pravde Svjetski sud Europskoj velesili stiže tužba: "Krši konvencije o genocidu i ratovanju" Slika nije dostupna Hrvatsko pravosuđe 9131 neriješen slučaj stariji od 10 godina: Ako vam sudski postupak traje desetljećima možete tužiti državu

Riječ je o više od 10.000 pripadnika HVO-a koji su od 1997. do 2001. ostvarili pravo na invalidninu, a dio njih i na braniteljsku mirovinu, ali im rješenja o invalidnini na temelju ranjavanja na južnom bojištu ili istočnoj Slavoniji nikada nisu dostavljena.

>> Bivši pripadnik HVO uhićen zbog ratnih zločina

Sudovi su već zaprimili 164 tužbe s odštetnim zahtjevom od 40 milijuna kuna.

'Oko toga nema zakonskog uporišta. Nekim političkim dogovorom iz 1998. godine napravljeno je da se ti ljudi unesu u sustav RH, iako nikad nisu bili hrvatski branitelji, nikad nisu ni ratovali u RH, a ostvarili su zakonska prava', rekao je ministar branitelja Predrag Matić. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene