Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dočekali ih najmiliji

Vojni zrakoplov s ozlijeđenim turistima sletio u Brno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poseban zrakoplov češke vlade nakon stajanja u Zagrebu u Brno je sletio nešto prije 20 sati.

Zrakoplov je sletio u Brno te poslije i u Pragu. Teže ozlijeđene su odvezli u bolnicu. Stradale putnike su dočekale njihove zabrinute obitelji, a sve se odigralo dalje od novinara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nadzorne kamere snimile nesreću Autobus na vještačenju u Karlovcu: Slika govori o silini katastrofe! Slika nije dostupna Preživjeli žele sve zaboraviti 'Ovo je velika tragedija, Hrvatska je Česima uvijek bila popularna destinacija'

23 čeških pacijenata ukrcalo se nešto iza 17 sati u vojni zrakoplov koji je osigurala češka vlada u zračnoj luci Zemuniku te su krenuli prema Zagrebu kako bi pokupili češku turistkinju koja je bila hospitalizrana na zagrebačkom Rebru. Zrakoplov je sletio na Pleso u 18:15 sati kako bi preuzeo 60-godišnju pacijenticu koja je bila na Rebru. Liječnici su odlučili da je spremna za put zrakoplovom. Pridružila se tako u avionu 23 svojih sunarodnjaka koji su u zrakoplov češke vlade ukrcani u Zemuniku! Na koncu je za Češku poletio oko 19.10 sati.

Šest pacijenata uneseno je pomoću nosila i oni će tijekom puta morati ležati, dok je ostalih 19 ušlo samostalno u zrakoplov, u kojem inače ima mjesta za 50 putnika.U zrakoplovu su i liječnici i psiholozi.

Konvoj ozlijeđenih je iz gospićke bolnice za Zemunik krenuo je oko 15.30 sati. Tri policijska kombija prevozila su one koji mogu sjediti, dok se šestero ostalih prevozilo sanitetom. Desetero Čeha je danas za domovinu otišlo ili sanitetskim prijevozom ili u privatnom aranžmanu. Pet teže ozlijeđenih će ostati na liječenju u gospićkoj bolnici.

'Imali smo sreću i možemo reći da smo dobro. Spavali smo i kada smo se probudili, autobus je bio skršen, ležali smo na boku. Samo smo tražili način da izađemo van', ispričala je turistkinja Tamara. 'Sretni smo što odlazimo, ono što nam se dogodilo uistinu je gorzno', rekla je ozlijeđena putnica Ana.

Troje putnika će nastaviti za Bašku Vodu, riječ je o maloljetnim blizancima i njihovoj teti. Blizanci Jakup i Martin (10) ipak se ne vraćaju s roditeljima Oldrichom i Evom Femerov u Brno nego s tetom nastavljaju ljetovanje u Baškom Polju kod Baške Vode. Njihovi roditelji koji su teže ozlijeđeni bit će prebačeni zrakoplovom u Češku.

Teta je rekla da je želja njihovih tate i mame koji su ozlijeđeni da klinci ipak ostanu te su odlučili da tako i bude. Ona je u trenutku nesreće bila budna.

'Vjerojatno nas je spasilo to što sam bila budna. Odmah sam ustala i tražila svoje nećake. Martin i Jakob su mi rekli da su u redu. Bilo me je strah, iako nisam bila ozlijeđena ostala sam bez cipela, a posvuda je bilo stakla', rekla je teta.

Češki premijer će odlučiti o danu žalosti

U Hrvatsku je s vojnim zrakoplovom stigao i zamjenik češkog ministra vanjskih poslova Tomaš Dub. Rekao je da se iznimno zahvaljuje hrvatskoj Vladi i vojsci na svemu što su učinili, na prihvatu i brizi za unesrećene.

Dub je spomenuo i kako će češki premijer odlučiti hoće li zbog ove teške nesreće proglasiti dan žalosti u Češkoj. Napomenuo je i kako su u stalnom kontaktu s obiteljima ozlijeđenih. Većina ozlijeđenih je ostala bez prtljage i putovnica, ali unatoč tome neće imati problema pri odlasku u Češku.

Noćas su stigla i tri policijska psihologa iz Češke koji su pričali s ozlijeđenima. Poručili da fizički i psihološki kod ozlijeđenih nema većih problema. Neki od njih su izgubili svoje najmilije u nesreći te su njima posebno posvetili pažnju.

Jedan od ranjenih Čeha nam je rekao da je bio na zadnjim sjedištima autobusa te da je spavao do trena kada se čuo veliki prasak nakon čega je nastao pravi kaotični trenutak.

Nešto prije 10 sati u bolnicu je ušla i sutkinje istrage koja je nakon što je izašla iz bolnice rekla samo da je obavila svoj posao.

Bivši češki policajac pomagao unesrećenima

Hrvatskoj policiji i ekipama Hitne pomoći je jučer pomagao i bivši češki policajac. Za nesreću je čuo na radiju, a kako je na Jadranu radio kao policajac za češke turiste odmah je reagirao, iako je ovog puta u Hrvatku došao s obitelji na odmor. 'Čuo sam na radiju za nesreću češkog autobusa na autocesti. U tom trenutku sam bio udaljen oko 100 kilometara od mjesta nesreće. Nazvao sam Centar 112 i ponudio im svoju pomoć', ispričao je Turek za Blesk.cz.

Turek je policiji pomagao kao prevoditelj u gospićkoj bolnici gdje su se nalazili ozlijeđeni putnici iz autobusa. 'Moj posao je bio prevoditi i identificirati sve putnike. Vozač autobusa je poginuo na mjestu događaja, a drugi je spavao za vrijeme nesreće pa nije znao što se dogodilo. Srećom, on je prošao samo s par ogrebotina i masnica. Razgovarao sam s dvoje djece i starijom gospođom koje su helikopterom prevezli u Zagreb', prisjetio se Turek.

>> VIDEO: Svi putnici su u trenutku nesreće spavali. Potvrđeno da je poginuo vozač

>> VIDEO Pogledajte rekonstrukciju tragične nesreće s osam poginulih čeških turista

>> Pogledajte fotografije iz zraka koje najbolje pokazuju sav užas nesreće

Turek je opisao dramatičnu situaciju u kojoj se morao nositi s vijestima o poginulima, među kojima je bilo i djece. U bolnici je radio na tome da članovi obitelji budu na jednom mjestu, zajedno. 'Bilo je strašno, djeca su završila na pedijatriji, majke i očevi su bili na ginekološkom odjelu, nitko nije znao gdje su im ostali članovi obitelji. Nikad neću zaboraviti trenutak kad su se svi susreli', rekao je ovaj bivši policajac.

Podsjetimo, u teškoj nesreći češkog autobusa na autocesti A1, na dionici Sv. Rok-Maslenica kod tunela Krpani, poginulo je osam turista. 44 osobe su ozlijeđene, od kojih je 41 osoba hospitalizirana u gospićkoj bolnici, a troje na zagrebačkom Rebru.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene