Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proširena istraga

Bivši čelnik HPB-a Protega ostaje u istražnom zatvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši čelnik Hrvatske poštanske banke Josip Protega, protiv kojega je proširena istraga zbog nove sumnje u nezakonito kreditiranje, ostaje u istražnom zatvoru još mjesec dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, odlučio je istražni sudac zagrebačkoga Županijskog suda Krešimir Devčić.

Protegu, koji je u zatvoru u Remetincu od početka siječnja ove godine, policija je danas u nastavku antikorupcijske akcije ‘Bankomat’ USKOK-u kazneno prijavila zbog sumnje da je, uz još dvojicu bivših čelnika banke - Marija Kirinića i Ivana Sladonju, mimo propisanih pravila i procedure od srpnja 2006. do siječnja 2009. jednoj zagrebačkoj tvrtki odobrio tri zajma veća od 77 milijuna kuna. Osumnjičene su još dvije osobe kojima policija nije objavila identitet, no od izvora bliskog istrazi doznaje se da je riječ o Goranu Jurakoviću i njegovu sinu, također Goranu Jurakoviću, te da je sporan kredit dobila njihova tvrtka ‘Mini Parks International’. Njih dvojicu tereti se da su čelnike banke poticali na zloporabu položaja i ovlasti te prali novac preko jedne zagrebačke i jedne španjolske tvrtke koje su novac prebacile na njihove privatne račune.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nemoguća naplata Nastavak akcije 'Bankomat': 41 milijun kuna 'teški' zajmovi Slika nije dostupna Ispitan u USKOK-u Protega se izjasnio da se ne osjeća krivim

>> Protega prevarantima platio da spasi kožu

Otac Goran Juraković je na čelu tvrtke ‘Mini Parks International’ koja je, kako su pisali mediji, u istočnom dijelu Zagreba, na Savici, u neposrednoj blizini zapuštenih jezera uz Termoelektranu trebala graditi prvi privatni tematski park s ugostiteljskim, sportsko-rekreacijskim sadržajima i park-šumom. Njegovo pismo namjere o tome u ožujku prošle godine prihvatilo je zagrebačko Gradsko poglavarstvo. Protega je zajedno s Kirinićem i Sladonjom već osumnjičen da je od 2005. do 2007. odobrio više od 210 milijuna kuna zajmova koje HPB više ne može naplatiti. Njih trojica su u pritvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Bivše čelnike HPB-a, banke koja je u vlasništvu Hrvatskoga mirovinskog fonda, Hrvatskog fonda za privatizaciju te Hrvatskih pošta, sumnjiči se i da su sami sebi za rad u upravi banke isplaćivali nerazmjerno visoke menadžerske bonuse. Uz njih su osumnjičena i šestorica poduzetnika i njihove tvrtke koje su navodno nezakonito dobile kredite, a sada su im se pridružili i otac i sin Juraković te njihova tvrtka. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene