Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog neisplaćenih plaća

Bivše radnice Kamenskog pripremaju tužbe protiv države

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok političari zbrajaju većinu, bivše radnice Kamenskog računaju koliko svojih zarađenih plaća nikad neće dobiti. Iako je tvornica prodana prije gotovo godinu i pol, novac još nisu dobile, a prema posljednjim izračunima, tvrde, riječ je o znatno manjem iznosu.

Političari bivše radnice Kamenskog nikad nisu izbjegavali, dapače rado su se s njima slikali i obećavali im svašta, no dio radnika sprematužbe protiv države zbog neisplaćenih plaća. Tvornica je prodana prije više od godinu i pol, a novca za njih nema.

Pročitajte i ovo Oleg Butković tužba zbog zračnog prometa Njegov državni tajnik predlaže, a on ne zna za tužbu Rusije protiv Hrvatske: "Moram to pogledati, vidjet ćemo" Slika nije dostupna Prošlo 7 godina Radnice Kamenskog najavile tužbu protiv države: "Nećemo stati dok ne dobijemo sve"

"Niti 5000 kuna ne bi dobila. To je zastrašujuće. Čekamo već sedam godina", požalila se Biserka. A Đurđa kaže: "Evo sad mi nudi 10 000 u brutu."

A dugovanja su tvrde i trostruko veća. Matematika je to sa završnog diobenog popisa. Na njemu je 800 ljudi, polovina su bivši radnici.

"Još smo više šokirani kad smo vidjeli tko se nalazi na tim listama. Likovi koji su nas uništili, a imaju velike cifre i to će nam pojesti stečajnu masu", kaže Đurđa Grozaj.

Prema stečajnoj masi svatko dobiva tek 15 posto bruto dugovanja. Za više nema novca. "Na mjestu gdje su nekada strojevi radili punom parom, danas nema niti natpisa da je tamo nekad bilo Kamensko. Zemljište, po početnoj cijeni vrijedno 74 milijuna kuna, prodano je prije 15 mjeseci za najnižu moguću cijenu od 24 milijuna kuna.

Više od polovine toga ide banci. Zatim se plaćaju režije hladnog pogona i troškovi stečaja. Tek onda na redu su radnici. U zadnjih sedam godina, dobili su tek manji dio dugovanja, a političari su im zadnjih godina svašta obećavali. Više novca za njih bilo bi kada bi se država i grad odrekli svojih potraživanja. 

"Zagreb je prema radnicama Kamenskog napravio najviše do sada i kada to bude u pitanju, normalno da ćemo to napravit", rekao je Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik. 

Vremena je malo, jer ako ne bude prigovora, isplate bi mogle krenuti od srpnja. Bivši radnici s time se ne mire. "Već su papiri predani u odvjetničke urede, koji će se pripremiti za tužbu. Idemo redom, prvo država", kaže Đurđa Grozaj.

Za svaki rad bez plaće, poručuju, netko mora odgovarati. U slučaju Kamensko to se još uvijek nije dogodilo. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene