Obavijesti Video Pretražite Navigacija
On poriče bilo kakve dugove

Bivša Čačićeva tvrtka ide u stečaj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od glavnih aktera u još jednoj stečajnoj priči je, ni više ni manje, nego prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić. Nakon sedam godina stečajni postupak nad tvrtkom Ing-projekt bliži se kraju.

Tvrtka je to koja se do 1995. zvala Coning Holding u kojoj je direktor bio upravo on. Od bivše Čačićeve tvrtke vjerovnicima je priznat dug od 177 milijuna kuna. No kako nema imovine, ostat će praznih ruku.

Pročitajte i ovo Magdalena Komes Spomenula i Milanovića Komes odgovorila Čačiću: “Nulta tolerancija na korupciju proizlazi iz stranačke vertikale i to mu smeta“ Ilustracija Reakcija na komentare premijera Čačić se obrušio na Plenkovića: "On je bio debelo u komunističkom gnijezdu kad su mene osudili"

Varaždinski Ingprojekt, nekadašnji Coning holding, bivša je tvrtka - Radimira Čačića. Odlaskom u stečaj ostaju milijuni kuna duga, i vjerovnici praznih ruku.

Naime, uslijed dugovanja, 1992. sadašnji prvi potpredsjednik Vlade osniva 4 tvrtke kćeri na koje prebacuje imovinu, poslovanje i zaposlenike. Ingprojektu, odnosno Coningu ostaju - dugovi. "Što je vama? Niti je Coning išao u stečaj niti ima dug! Tvrtka Ingprojekt koja nije Coning, koja je nastala na način da ju je država '93. preuzela, nikad nije bila u blokadi, nikad nije radnika otpustila, tako je bilo dok sam je ja vodio", tvrdi čačić.

U deset godina koliko je račun tvrtke bio pod blokadom, bila su tri pokušaja pokretanja stečaja. Posljednjem, ostvarenom 2005., konačno se nazire kraj. "Ukupno su na ispitnom ročištu prijavljena potraživanja od 323 milijuna kuna, od toga 177 milijuna je priznato", kaže Želimir Uršulin, stečajni upravitelj tvrtke.

Kako su osnivanjem tvrtki kćeri samo dugovi ostali u matičnoj tvrtki, vjerovnici se nemaju otkuda namiriti. Nije pomogla ni prodaja dionica. "Te dionice su stečajnom postupku unovčene za oko 80 tisuća kuna i ti novci su utrošeni za troškove stečajnog postupka", ističe uršulin.

"Država je poništila pretvorbu, preuzela tvrtku, uništila je, i ta tvrtka, koju je država vodila je otišla u stečaj, ta tvrtka", kaže Čačić. Ukupna potraživanja, koja je prijavila i država, bila bi daleko veća da nisu odbijena - uglavnom zbog zastare.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene