Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nestručno, nehumano'

Biskupi se čude izjavama ministra Ostojića o početku života

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tajništvo Hrvatske biskupske konferencije priopćilo je kako su se na izvanrednom plenarnom zasjedanju HBK biskupi 's čuđenjem osvrnuli na izjave ministra zdravlja Vlade Republike Hrvatske o početku ljudskoga života, koje su u javnosti odjeknule kao nestručne, nehumane i ideološki motivirane'.

Biskupi su reagirali na izjavu ministra zdravlja Rajka Ostojića koji je, odgovarajući na pitanje o Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji, rekao da je postojeći zakon definitivno zakon 20. stoljeća, da je rigidan i konzervativan i da će on ostati za građane koji smatraju da život počinje spajanjem muške i ženske jajne stanice. Dodao je da će se onima koji smatraju da život počinje rođenjem djeteta, ili kada majka osjeti njegove prve pokrete,  omogućiti zamrzavanje embrija.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Komentirao i istragu Žalac Plenković o puštanju Boysa iz zatvora: "Kako sam znao? To je negdje baba Vanga zapisala..." Tomislav Tomašević ozlijeđeno troje ljudi Tomašević otkrio kakav je zrak u Zagrebu nakon odrona na odlagalištu otpada Jakuševac: "Tražili smo dodatno mjerenje"

Navodi se kako je izvanredno plenarno zasjedanje pod predsjedanjem predsjednika nadbiskupa Marina Srakića održano u sjedištu HBK u Zagrebu te dodaje kako je na zasjedanju sudjelovao i apostolski nuncij u RH mons. Mario Roberto Cassari.

Tajništvo podsjeća kako je izvješće o radu Komisije za hrvatski martirologij podnio njezin predsjednik mons. Mile Bogović, a komisija, kako se navodi, prema odluci HBK-a i BKBiH-a vodi brigu o žrtvama s područja Hrvatske i BiH-a.

'U svojem radu komisija surađuje s državnim Uredom za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobišta žrtava komunističkih zločina nakon Drugoga svjetskog rata', stoji u priopćenju te se navodi kako je kao primjer kvalitetna rada biskup Bogović istaknuo djelovanje hercegovačkih franjevaca, koji sustavno rade na prikupljanju podataka o mučenicima na svome područja.

Treba početi s istraživanjem na terenu

Tajništvo ističe kako je u pripremi i znanstveni skup o otkrivanju i uprisutnjenju vjerničko-mučeničkog elementa u stradanjima te dodaje da je biskup Bogović pozvao da treba početi s istraživanjima na terenu, ali i u svakoj biskupiji odrediti za to odgovornu osobu.

Navodi se i kako je Vlada Republike Hrvatske obavijestila biskupe o novom sastavu Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade Republike Hrvatske te ističe kako su u Biskupsku komisiju HBK-a za odnose s državom, na čijem je čelu kardinal Josip Bozanić, uz postojeće članove izabrani mons. Mate Uzinić i mons. Ivan Šaško.

Tajništvo HBK podsjeća i kako je Vijeće za obitelj HBK-a preimenovano u Vijeće za život i obitelj. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene