Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moralne pouke

Biskupi o korupciji: Bez stvaranja moralne panike!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komisija Hrvatske biskupske konferencije 'Iustitia et pax', protivi se stvaranju medijske 'pompe' i moralne panike kada je korupcija u pitanju, te smatraju da je Hrvatska loše prezentirana u svijetu, rečeno je na konferenciji za novinare.

Komisija je pozvala društvene strukture na ozbiljniju borbu protiv korupcije, te je istaknuto da 'ako vlast obećava uhićenja i procese, oporba još više uhićenja i procesa, ako mediji donose presude i vode 'procese ljudima', rezultat je opća društvena nesigurnost, politička nestabilnost, pravna nesigurnost i gospodarska stagnacija'.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Novi napad u Sydneyju UZNEMIRUJUĆE Svećenik napadnut tijekom mise: Izboden nekoliko puta nožem, čuli su se krici u prijenosu uživo Zoran Milanović Facebook objava Milanović: "Kao svaki ugroženi diktator, Plenković medije proglašava neprijateljima"

>> Hoće li homofobnom župniku crkva progledati kroz prste?

U izjavi naslova 'Mito, korupcija i klima u društvu' istaknuto je kako Komisija daje maksimalnu i apsolutnu potporu vladi Jadranke Kosor u njihovim nastojanjima na suzbijanju korupcije. U borbi protiv korupcije, smatra Komisija, mora sudjelovati cijelo društvo, počevši od obitelji, Crkve i škole, a nije dostatno samo pravosuđe i policija.

'Snađi se druže'

Mediji se prozivaju za medijski 'linč' pojedinaca, a kako kažu, bez strukturalnih društvenih promjena, ne može se promijeniti ništa. Za mito i korupciju okrivljuju mentalitet, a predsjednik Komisije Vlado Košić zgodno se prisjetio komunističkog slogana 'snađi se druže', te smatra da je tim sloganom generiran koruptivni društveni moral, a hrvatska država je onda taj obrazac samo naslijedila.

'U svijetu, pa i među članicama Europske unije, postoji korumpiranijih zemalja od Republike Hrvatske, pa predstavnici tih država ne ocrnjuju svoje države jer znaju da im time ne bi pomogli', ističe Košić.

Na novinarski upit je li riječ o odgovoru Komisije na medijske napise vezane uz bivšeg premijera Ivu Sanadera, biskup Košić je rekao kako je izjava Komisije načelna, te da ne žele analizirati pojedine slučajeve i spominjati pojedinačna imena. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene