Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Poruka s Kaptola

Biskupi: Crkva će bolje odgajati nove svećenike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski biskupi osudili su pojačane napade na Katoličku crkvu zbog problema pedofilije. Kažu kako ta pošast nije samo u njihovim redovima. Znaju kako bi ubuduće tome mogli stati na kraj i kažu da će bolje odgajati svećenike.

Pitanja o pedofilskim skandalima, koja potresaju Crkvu, hrvatski biskupi nisu mogli izbjeći. Na činjenicu da je pošast pedofilije tema broj jedan, itekako negoduju, a ne događa se to samo u crkvenim redovima, poručuju s Kaptola. 'Istraživanja pokazuju da nije pojava samo raširena među svećenicima, već i u drugim skupinama, ali o tome se sad šuti! Crkva želi izaći pročišćena iz ovoga!', ističe riječki nadbiskup, mons. Ivan Devčić.

Pročitajte i ovo U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik - 1 Sve više stranih radnika U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik: "Veliki su procesi pred nama" Dijete, ilustracija Zlostavljano najmanje 4815 djece Portugalska crkva isplatit će odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja

'Ostaje činjenica koja nama nije nepoznata, ali nećemo iznositi, ima u drugim zvanjima i drugim denominacijama religija dosta toga', rekao je Valter Župan, predsjednik Vijeća za obitelj HBK. Iako osuđuje pedofiliju, ali i napade na Katoličku crkvu, krčki biskup ne pojašnjava na koga se odnosio njegov, puno oštriji stav, ali će biskupi poraditi na odgoju svećenika. Iako su pedofilija i celibat, u čijem su duhu svećenici zaređeni, dvije različite stvari, Crkva će ubuduće bolje provjeravati kandidate u sjemeništima.

'Konstatirano je da je to bolest, a kada će se ona otkriti i pokazati, kada bi je otkrili prije, onda sigurno ne bi nekog zaredili za svećenika, ali to je i pitanje', smatra Josip Mrzljak, Hrvatskog Caritasa. No, u dokumentu za odgoj novih svećenika neće i postrožiti kriterije. Tada bi ih se, kažu na Kaptolu, napalo da nisu tolerantni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene