Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na lokalne izbore do sada izašlo više od milijun birača

Lokalni izbori: U Hrvatskoj do 16h glasovalo 32,99 % birača!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Lokalnim izborima od 7 sati otvorena su birališta na kojima će više od 3,7 milijuna glasača imati priliku odlučiti tko će vladati njihovim lokalnim sredinama sljedeće četiri godine.

U 19:00 budite uz Novu TV i Dnevnik.hr: Objavljujemo prve procjene razultata lokalnih izbora!

Pročitajte i ovo Glasanje na parlamentarnim izborima Velik odaziv Objavljeni novi podaci: Ovi su gradovi rekorderi po izlaznosti Ilustracija Dan odluke Hrvatska u srijedu bira novi saziv Hrvatskog sabora

Na Lokalnim izborima u Hrvatskoj je, prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, do 16h glasovalo 32,99 % birača, odnosno 1 184 813 osoba.

Najveća je izlaznost u Ličko-senjskoj županiji gdje je do 16h glasovalo 39,40 % birača, odnosno 47.940 osoba.Najmanja je izlaznost u Primorsko-goranskoj gdje je odaziv 29,39 %.

Od gradova, najmanji je odaziv u Rijeci gdje je do 16h na izbore izašlo 22,17 % birača. Najveći je u Gospiću gdje je do 16h glasovalo 40,27 % birača.

U Zagrebu i Zagrebačkoj županiji glasovalo je 32,61 % građana.

Gostujući u specijalnoj emisiji Nove TV profesor sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Tihomir Cipek nije htio iznositi velike zaključke na temelju nešto veće ukupne izlaznosti na današnjim lokalnim izborima u odnosu na one održane prije četiri godine. Ipak, ustvrdio je da se 'hrvatska demokracija polako oporavlja'.

Na pitanje jesu li građani više gledali lokalna pitanja ili su glasali promatrajući i probleme na nacionalnoj razini, Cipek je rekao kako su sasvim sigurno gledali i nacionalnu razinu. 'Čovjek uvijek gleda svoj osobni interes, možda i poznaje neke kandidate pa će glasati za nekoga koga smatra dobrim susjedom, ali naravno da će glasovati i gledajući nacionalno', rekao je Cipek.

Za građane koji nisu izašli na izbore rekao je da su neodgovorni. 'Demokratski proces ne sastoji se samo od političara, nego i od odgovornih građan, a oni koji su ostali doma svakako nisu odgovorni', rekao je Cipek ističući kako se protivi ideji da se izlazak na birališta učini obveznim.

Izlaznost do 11h

Na lokalnim izborima do 11 sati glasovalo je 13,55 % birača. Nešto manje od prošlih izbora kada je na birališta, u tom periodu, izašlo 13,75%.

Do 11 sati najviše Siščana (15,76 posto), a najmanje Bjelovaraca (88,11 posto) iskoristilo je svoje biračko na današnjim lokalnim izborima, među županijama najveću izlaznost bilježi Varaždinska (15,52 posto), najmanju Koprivničko-križevačka županija (10,01 posto), podaci su Državnog izbornog povjerenstva.

U Splitu je na lokalne izbore izašlo 13,6 % birača, u Osijeku 14,99 %, Zadru 11,99 %. U Rijeci 8,73%, Šibeniku 14,29 %, objavio je DIP.

U Zagrebačkoj županiji je do 11h glasovalo 13,8 % birača, odnosno njih 268.289. U Osječko-baranjskoj županiji glasovalo je 15,6 % birača, u Primorsko-goranskoj 11,97%, Splitsko-dalmatinskoj 13,35 % birača. U Istarskoj županiji glasovalo je 13,60 % birača, u Zadarskoj 14,29, objavio je DIP.

Lokalni izbori: Do 11 sati najviše glasovali birači u Varaždinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji

U Varaždinskoj županiji do 11 sati glasovalo je 15,52 % birača. U Dubrovačko-neretvanskoj 15,51%. Najmanje je birača izašlo na glasovanje u Koprivničko-križevačkoj županiji, njih 10,01%.

Lokalni izbori u Hrvatskoj

U Hrvatskoj nešto više od 3,7 milijuna birača bira lokalne dužnosnike za iduće četiri godine. Na oko 6,5 tisuća biračkih mjesta biraju se općinski načelnici, gradonačelnici i župani te članovi lokalnih i regionalnih predstavničkih tijela - njih ukupno 9.576.

>> Opet na birališta: Neki birači dobit će i pet glasačkih listića

Bira se 20 župana, gradonačelnik Zagreba, grada koji ima i status županije te još 555 gradonačelnika i općinskih načelnika kao i njihovi zamjenici. Lokalni čelnici biraju se izravno, a županom, gradonačelnikom, odnosno općinskim načelnikom postaje kandidat koji dobije više od 50 posto glasova birača koji će glasovati. Ako ni jedan kandidat ne dobije potrebnu većinu glasova, za 14 dana održat će se drugi krug izbora u koji ulaze dva kandidata koja su u prvom krugu osvojila najviše glasova.

Što ako u prvom krugu više kandidata osvoji isti broj glasova?

Teoretski moguće je da u drugi krug uđe više kandidata, ako osvoje jednak broj glasova. U općinska i gradska vijeća bira se 7.367 vijećnika, a u županijske skupštine 887 zastupnika. Zagrepčani uz gradonačelnika i članove gradske Skupštine biraju i članove vijeća četvrti i mjesnih odbora.

U županijama u kojima pripadnici neke nacionalne manjine čine više od pet posto stanovništva te u općinama i gradovima u kojima su zastupljeni s više od 15 posto, pripadnici nacionalnih manjina mogu birati i zamjenike lokalnih čelnika iz svojih redova. Takvi zamjenici birat će se u 61 jedinici, dok će se u 14 jedinica, u kojima pripadnici neke nacionalne manjine čine većinu stanovništva, birati zamjenici iz reda hrvatskog naroda.

Birališta se zatvaraju u 19 sati i do tada traje izborna šutnja za koje je zabranjena svaka izborna promidžba i svako objavljivanje privremenih rezultata i njihovih procjena. Iza 19 sati mogu se objavljivati izlazne ankete, odnosno ispitivanje javnosti te opredjeljenja birača na glasovanju.

Krši se izborna šutnja

Većih neregularnosti na biralištima nema, ali kršenja izborne šutnje ima. Točno u podne DIP će objaviti izlaznost građana na izbore do 11 sati.

Nevažeći glasački listići na Lokalnim izborima ili nepravilnosti u postupku glasovanja na biralištima - ukoliko primjetite eventualne nepravilnosti šaljite nam fotografije ili videa s osnovnim informacija na moj.report@novatv.hr uz naznaku 'NEPRAVILNOSTI'.

(I.D. / M.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene