Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Želi opet uspjeti

Biografija Ive Josipovića - Popularni predsjednik nakon poraza je napustio SDP i osnovao novu stranku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema anketama Ivo Josipović bio je jako popularan među građanima za vrijeme predsjedničkog mandata, ali očito ne dovoljno da pobijedi Kolindu Grabar Kitarović .

Pobjednik predsjedničkih izbora 2010. godine koji je tijekom gotovo cijelog mandata bio jako popularan među građanima, nije uspio osvojiti još jedan mandat na Pantovčaku. Ivu Josipovića u drugom krugu izbora pobijedila je u siječnju 2015. Kolinda Grabar Kitarović. Na izborima 2010. on je u drugom krugu pobijedio Milana Bandića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAKON IZLAZNIH ANKETA Uspješna Hrvatska: 'Ovaj rezultat će izazvati povišenu toleranciju i jednih i drugih i to je uspjeh izbora' Slika nije dostupna Provjerili smo KADA BI OSVOJILI VLAST Što bi hrvatski političari prvo napravili?

A nakon poraza 2015. Josipović je napustio SDP rekavši da se u stranku ne planira vratiti jer njezino vodstvo nije sklono ozbiljnim reformama. Osnovao je stranku 'Naprijed Hrvatska - Progresivni savez' kojoj se pridružio dio članova SDP-a.

Na parlamentarne izbore izlazi u koaliciji s Reformistima Radimira Čačića – nazivaju se 'Uspješna Hrvatska'.

Ivo Josipović je rođen u Zagrebu 28. kolovoza 1957. godine. U glavnom gradu završio je osnovnu i srednju školu, a onda i Pravni fakultet te položio pravosudni ispiti. Prije 30 godina magistrirao je na poslijediplomskog studiju kaznenopravnih znanosti. Devet godina kasnije doktorirao je na zagrebačkom Sveučilištu na temu 'Pravo o uhićenju i pritvoru u kaznenome procesnome pravu'. Osim Pravnog fakulteta, Josipović ima i diplomu Muzičke akademije u Zagrebu.

Prije nego je postao predsjednik radio je kao sveučilišni profesor i skladatelj, a u 5. i 6. sazivu Hrvatskog sabora obnašao je dužnost nezavisnog saborskog zastupnika.

Može se pohvaliti da je autor nekoliko knjiga i više od 80 znanstvenih i stručnih radova, kako u domaćim tako i u inozemnim časopisima. Napisao je i oko 50 skladbi za različite sastave, a na svojim policama ima i dva osvojena Porina.

Osim toga, autor je ili koautor velikog broja hrvatskih zakona, a zemlju je zastupao i pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) te Međunarodnim sudom pravde (ICJ).

Bivši predsjednik podrijetlom je iz Baške vode odakle su se njegovi roditelji Ante i Milica preselili u Zagreb. Njegova supruga Tatjana je sveučilišna profesorica, a roditelji su kćeri Lane.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene