Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva žena intendant

Ana Lederer: Tko je zamjenica ministra Hasanbegovića?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ana Lederer, zamjenica ministra Hasanbegovića, bila je prva žena intendant HNK.

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade zamjenicom ministra kulture Zlatka Hasanbegovića imenovana je dr. sc. Ana Lederer, inače prva žena intendant HNK.

Pročitajte i ovo Petra Buljan, novinarka Raspuštanje Sabora U sjedištu SDP-a sastali se Benčić i Grbin, prosvjedi oporbe se šire? Reporterka Dnevnika Nove TV: "Inicijativa je osuđena na propast" Ministarstvo kulture Prvo dogovori pa poslovi? Sporni mailovi oko Ministarstva kulture za premijera ništa novo, oporba optužuje za profiterstvo: "Nema razlike između potresnog i ratnog"

Prije tri godine pisalo se o sukobima Lederer i tadašnje ministice kulture, a odnosi među njima zaoštrili su se zbog Izmjena i dopuna Zakona o kazalištima.

Izmjene su, govorila je u veljači 2013. Lederer, donesene tiho, politički, bez dogovora sa strukom, a s jednim ciljem - onemogućiti joj treći mandat i imenovati nekog politički podobnog.

'S planom i programom intendantice Lederer u Ministarstvu nismo ni na koji način zadovoljni, jer u dva mandata nije riješila temeljne probleme u svojoj kući', poručivala je početkom 2013. Andrea Zlatar Violić.

U rujnu iste te godine, Lederer je istekao ugovor. HNK je tražio vršitelja dužnosti intendanta, o čemu su trebali odlučiti Ministarstvo kulture i Grad Zagreb, međutim nisu se mogli dogovoriti.

Dok su u Gradu smatrali da bi najbolje bilo da v.d. bude Lederer, iz ministarstva su poručivali da to nije moguće ako nije u radnom odnosu, a obzirom da je Lederer istekao ugovor, objašnjavali su, to zaista više nije bilo moguće.

Grad je optuživao ministricu da se vodi osobnim interesima.

U sektor kulture upleo se tada i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je održao lekciju tadašnjoj ministrici kulture poručivši joj da očekuje da prestane raditi cirkus i kadrovirati po stranačkom ključu.

Ipak, vršiteljica dužnosti u zagrebačkom HNK postala je Sanja Ivić, a drama s imenovanjem intendantna u HNK završila je tek u travnju 2014. kada je novom intendanticom imenovana Dubravka Vrgoč.

U biografiji Ane Lederer objavljenoj na Wikipediji stoji da je publicistkinja i teatrologinja rođena 1964. godine.

Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu diplomirala je komparativnu književnost i ruski jezik i književnost 1987. godine. Magistrirala je 1992., a doktorirala 2002. godine.

Autorica je pet stručnih knjiga.

Na prvi četverogodišnji mandat u HNK imenovana je 2005. godine, a na drugi 2009. godine.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene