Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevjerojatan slučaj u Rijeci

Bio pošten pa ga kaznili!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Riječka projektantska tvrtka RI ISA dobila je nevjerojatnu priliku sudjelovati u izgradnji Freedom Towera u New Yorku, nebodera koji se gradi na mjestu nekadašnjih Blizanaca.

Tijekom nekoliko mjeseci izrade ponude - radili su više nego obično, a prekovremene sate uredno su prijavili i radnicima platili. Inspekcija je, pak, zaključila da su radili previše i oštro ih kaznila. Drugim riječima, poslodavca će poštenje skupo stajati.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tužan kraj potrage Tragedija u Londonu: Dječak nestao iz kuće, pronađen u rijeci Temzi Slika nije dostupna Nisu samo muškarci heroji Hrabre stjuardese koje su pomogle u otkrivanju napadača na 'Blizance'

Neke od najzvučnijih svjetskih građevina poput Gugenheimova muzeja u Bilbau njihov potpis već imaju. Projektiranje dijela fasade Freedom Towera trebala je biti kruna dugogodišnja rada. 'Rad na jednoj takvoj ponudi je bez daljnjega vrlo koleričan i zahtijeva visoki intenzitet rada', rekao je Nebojša Buljan, direktor tvrtke RI ISA.

Novi zakon propisuje maksimalni prekovremeni rad od 32 sata

Prekovremene su sate prijavili, radnicima za njih isplatili povećane satnice, platili doprinose. Ipak, prema postojećem su zakonu radili previše. Obavijest o prekovremenom radu upućivala je na povredu odredaba Zakona o radu kojima je, među ostalim, propisano da se ne dozvoljava radnicima prekovremeni rad duže od 32 sata.

Zakon je napisan da bi štitio radnike, no što ako radnici nemaju ništa protiv pojačanog tempa? 'Raditi na Freedom Toweru, to je za svakog inženjera velika čast i mislim da to u svakom slučaju nitko ne bi propustio zbog prekovremenih sati', rekao je inženjer Josip Červar.

>> Nikad objavljena snimka: Eksploziv nije uzrok rušenju 'blizanaca'

'Jako često su to objekti koji su landmark nekoga grada', rekao je dizajner Tomislav Kezele. Oštećene strane tako, čini se, nema. Država je dobila sve doprinose, radnici su plaćeni za sav svoj rad. Zakon je ipak neumoljiv. 'U postupku inspekcijskog nadzora i izricanju mjera kod utvrđenih prekršaja nemamo diskrecijsko pravo ne postupati ili činiti iznimke'.

Zakon rješenje vidi u privremenom zapošljavanju dodatnih radnika. No, toliko usko specijaliziranih stručnjaka na tržištu nema. Sada im prijeti kazna od 100.000 kuna. 'Znači na nekom sljedećem poslu sličnog intenziteta ja bih trebao reći, žao mi je', rekao je direktor Buljan. Na nelogičnosti mnogih zakona i koji otežavaju razne segmente poslovanja poslovni svijet upozorava već godinama. Promjena je premalo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene