Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Bio nam je zadnji dan i još petak 13...'

Sezona skijanja: S 80-ak kuna uštedjela nekoliko tisuća eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljubitelji skijanja dolaze na svoje – sezona je počela. No, uz sve one lijepe stvari koje donose snježne padine, na umu treba imati i opasnost od ozljeda.

Dati nekoliko desetaka kuna ili par tisuća eura nakon nesreće na skijanju, zaista nije svejedno. Upravo zbog toga sve putničke agencije izričito savjetuju svima koji kreću na skijanje da posebnu pažnju obrate na putno zdravstveno osiguranje.

Pročitajte i ovo 750.000 prometnih prekršaja prošle godine Pokrovitelj Osiguraj.me 750.000 prometnih prekršaja prošle godine: Znate li kolike su kazne za najčešće? Napad psa Prekršajni nalog U Slavoniji pas napao i ugrizao dijete: Vlasnik ga ostavio u dvorištu, ali napravio veliku pogrešku

'Paleta osiguranja je široka, od grupnog, pojedinačnog pa do onog za starije od 60 godina. Osiguranje pokriva sve nezgode, nesreće i povrede koje se dogode na skijanju, a klijent bira koju će policu odabrati. U ponudi su police koje pokrivaju do visine troškova od 8.000 eura pa do onih do 25.000 eura', rekla je za Dnevnik.hr Melita Garača iz Meridijan putovanja.

>> Ima se: Ove zime na skijanje ide 15 posto više Hrvata

'Okvirno govoreći, putno zdravstveno osiguranje stoji oko 8, 9 kuna po danu, znači, za tjedan dana skijanja iznosi 10-ak eura', dodala je Garača. S obzirom na veliki rizik od ozljeda na skijanju neke agencije ovakvo osiguranje već imaju uključeno u zimskim paketima.

'Putno zdravstveno osiguranje uključeno je u cijenu Atlasovih skijaških aranžmana iz kataloga 'Zima'. Osigurani iznos od 15.000 eura pokriva troškove do 5.000 eura za slučaj bolesti i do 10.000 eura za slučaj nezgode. Ovo osiguranje pokriva troškove nužnog liječničkog tretmana, troškove od liječnika propisanih lijekova pa sve do različitih troškova spašavanja, prijevoza unesrećenih helikopterom hitne medicinske pomoći do 2.500 eura te organizacije prijevoza bolesnika do bolnice ili iz bolnice u domovinu do troška do 2.000 eura', objasnila je Nikolina Frklić iz putničke agencije Atlas.

'Francuski GSS-ovac me pitao koliko imam godina, znala sam da imam dvadeset i nešto, ali nisam znala točno koliko. Pitao me koja je godina, a ja mu govorim 1900. i neka, ali ne znam koja i nešto mi je čudno. Nisam se mogla sjetiti ni što radim ovdje niti tog dana niti ičega sa skijanja', ispričala je Mihalea koja je zahvaljujući osiguranju uštedjela nekoliko tisuća eura Teško je reći koliko bi neosigurani skijaš platio troškove jer to ovisi o vrsti povrede i lokaciji, dodaje Frklić, no definitivno je riječ o znatnim iznosima. 'Najbanalniji pregled, primjerice snimanja kod sumnje na prijelom, stoji otprilike od 50 do 70 eura. Naravno, radi li se o lomu na planini koji zahtijeva i prijevoz helikopterom možemo govoriti i o cijeni od više tisuća eura', rekla je Frklić.

Koliko je putno zdravstveno osiguranje važno na vlastitoj je koži osjetila 25-godišnja Mihaela koja je na skijanju doživjela tešku nesreću. 'Bili smo na skijanju u Francuskoj, u mjestu Val d'Allos. Bio nam je zadnji dan skijanja i to petak 13. Krivica je bila moja, imala sam jako loše izbrušene skije, što sam shvatila tek kad smo došli na skijanje', ispričala je Mihaela.

'I tako smo skijali stazom dečko, prijatelj i ja i osjetila sam da sam na ledu i da nemam više snage stisnuti skije koje ionako nisu držale. Shvatila sam da ću pasti, ali se nisam uzrujavala jer nisam išla brzo pa sam mislila da neće biti ništa strašno. Sljedeća scena koje se sjećam bilo je pitanje francuskog GSS-ovca 'Are you OK'?', nastavlja Mihaela.

Prijevoz helikopterom i noćenje u bolnici...

Naime, prilikom pada Mihaela je udarila glavom u led te je dobila potres mozga. Kaciga koju je imala na glavi je napukla i otpala, a nakon svega Mihaela je neko vrijeme bila u nesvijesti. 'Francuski GSS-ovac me pitao koliko imam godina, znala sam da imam dvadeset i nešto, ali nisam znala točno koliko. Pitao me koja je godina, a ja mu govorim 1900. i neka, ali ne znam koja i nešto mi je čudno. Nisam se mogla sjetiti ni što radim ovdje niti tog dana niti ičega sa skijanja.'

Mihaelu su prvo planirali s planine spustiti u koritu, no, s obzirom da joj je pukla kaciga nisu htjeli riskirati pa su pozvali helikopter kojim su je odvezli u bolnicu gdje je i prenoćila. 'Osiguranje je sve pokrilo, a cifra bi bila ogromna, pogotovo zbog helikoptera, barem par tisuća eura. Samo da te odnesu na nosilima košta 700 eura. Policu osiguranja sam platila 78 kuna, definitivno se isplatilo', ispričala je Mihaela.

Ljubitelji skijanja znaju da se ozljede mogu doskočiti dobro fizičkom pripremom, no za slučaj težih povreda, poručuju oni s iskustvom, nikako nemojte štedjeti na putnom zdravstvenom osiguranju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene