Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gužve u lukama

Sve manje turista dolazi, a sve više ih odlazi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I danas su zabilježene velike gužve na cestama i u trajektnim lukama, no s ovim vikendom sezona već ide k svom kraju pa se bilježi i manji broj dolazaka turista.

U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci danas se očekuje promet oko 50.000 putnika u oba smjera, što je nešto manje u odnosu na protekla tri tjedna kada je broj dolazaka putnika bio veći od njihova povrataka, dok je danas broj dolazaka i odlazaka podjednak.

Pročitajte i ovo Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019. Zadnji vikend u kolovozu - 3 ljetni odmor Posljednji je turistički vikend u kolovozu, očekuju se velike gužve

'Tijekom dana do ponoći očekujemo promet oko 24.000 putnika u 114 zrakoplova u oba smjera, a to je za nekoliko stotina manje putnika i nekoliko zrakoplova manje u odnosu na protekla tri vikenda kada je više putnika dolazilo nego dolazilo. Danas podjednak broj njih dolazi i odlazi', izjavio je voditelj smjene prometa u splitskoj Zračnoj luci Ivo Tvrdić.

Po njegovim riječima, u prvoj polovici kolovoza ove godine kroz splitsku Zračnu luku prometovalo je 16 posto više putnika nego u istom razdoblju lani. 'Pozitivno smo iznenađeni porastom broja putnika u prvoj polovici kolovoza ove godine i nadam se da će se taj trend nastaviti do kraja ovog mjeseca', istaknuo je Tvrdić.

>> Hvar u turističkom zaokretu: Zabranjene go-go plesačice na rivi

Koordinator splitskog Jadrolinijinog plovnog područja Ante Mrvica izvijestio je kako se danas kroz splitsku trajektnu luku očekuje promet u oba smjera između 25.000 i 30.000 putnika, što je za nekoliko tisuća manje u odnosu na protekla tri vikenda kada je broj dolazaka bio veći od broja odlazaka putnika s otoka.

'Danas bilježimo podjednak broj dolazaka i odlazaka putnika', rekao je Mrvica.

IZ MAKARSKE OTIŠLO VIŠE TURISTA NO ŠTO IH JE DOŠLO

Budući da se tijekom produljenog vikenda na Makarskom primorju odmara rekordan broj od 54.800 gostiju, danas se primjećuje velika očekivana smjena turista s prvim ovoljetnim brojnijim odlaskom od dolaska gostiju.

Na državnoj cesti D8 vozi se u kolonama, vrlo usporeno i s čestim zastojima, na prilazu Makarskoj promet regulira policija, a veće su gužve u prometu i na prilazima drugim turističkim mjestima.

Promet je pojačan na državnim cestama Makarska-Vrgorac i Dupci-Šestanovac do izlaza na autocestu, a znatno je pojačan promet i na novoj prometnici od Baškog Polja kroz tunel Sveti Ilija do autoceste.

Trajekt na liniji Makarska-Sumartin plovi prema redu plovidbe i u drugoj vožnji nije mogao ukrcati sva vozila i putnike za Brač.

Na liniji Drvenik-Sučuraj neprekidno plove dva trajekta, a do podnevnih sati bile su tri izvanredne plovidbe. Čekanje na ukrcaj u Drveniku je oko sat vremena, a na Hvaru oko dva i pol sata, iako je sinoć trajekt plovio do pola noći kako bi se smanjila jutrošnja čekanja za prijevoz na kopno, doznaje se u ispostavi riječkog brodara u Sučuraju.

Autobusi u dolasku na makarski autobusni kolodvor iz svih smjerova kasne četrdesetak minuta do sat vremena, a u dolasku su uglavnom puni putnika. Unatoč brojnim dodatnim linijama sva su mjesta u odlasku popunjena, iako na tamošnji autobusni kolodvor dnevno stiže i odlazi više od 100 autobusnih linija.

Nakon još jedne velike smjene turista, koja je uobičajena s brojnijim odlaskom gostiju nego ih stiže na ljetovanje, prema informacijama i stanju 'bookinga hotelijera' u čijim se kućama danas odmara više od 12.000 gostiju, agencija i turističkih ureda, ljetovanje na Makarskoj rivijeri nastavit će više od 45.000 gostiju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene