322532
322532
322532
322532
322532

Borzan: 'Markirana odjeća sadrži štetne kemikalije!'

  • , 07.02.2014., 12:10
  • Autor:
  • komentara

Greenpeace proveo je istraživanje nad 141 proizvodom svjetskih modnih trendova. Rezultati su pokazali kako su na dvije trećine testiranih proizvoda pronađeni nonilfenol etoksilati, četiri su uzorka sadržavala visoke doze toksičnih ftalata dok su na nekima pronađeni kancerogeni amini.

 
 
 
 

'Varate se, ako kupnjom skuplje, markirane odjeće kupujete sigurno! Čak ni dječji artikli nisu pošteđeni', upozorila je europarlamentarka Biljana Borzan, članica Odbora za zaštitu okoliša, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici EP u Strasbourgu, ukazujući na istraživanje Greenpeacea koje je provedeno nad 141 proizvodom svjetskih modnih trendova. Rezultati su pokazali kako su na dvije trećine testiranih proizvoda pronađeni nonilfenol etoksilati, četiri su uzorka sadržavala visoke doze toksičnih ftalata dok su na nekima pronađeni kancerogeni amini. Posebice su se zabrinuli zbog prisutnosti opasnih kemikalija na dječjim artiklima.

'Istraživanje Greenpeacea pokazalo je zabrinjavajuću učestalost odjeće kontaminirane kemikalijama i u europskim trgovinama. To je ozbiljan problem koji valja sustavno istražiti i ako se pokaže potrebnim, žurno poduzeti korake na europskoj razini kako bi zaštiti zdravlje i potrošačka prava građana', zatražila je Borzan pozivajući na poduzimanje konkretnih koraka.

Kemijski kontaminirani proizvodi svoj put do trgovačkih polica i ormara građana pronađu, kako stoji u priopćenju ureda ove europarlamentarke, zbog neadekvatnih sigurnosnih procedura u tvornicama. Problem kemijski zagađene odjeće, pozivajući se na Greenpeaceovo istraživanje, poručuje Borzan, posljedica je industrijske obrade tekstila pri kojoj se koristi niz tvari koje mogu imati razoran učinak na ljudsko zdravlje. Riječ je o kemikalijama koje ovisno o vrsti i koncentraciji mogu izazvati posljedice u rasponu od svrbeža do raka. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se