Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bildt poziva na 'smirivanje strasti'

'Na Balkanu se vjeruje retorici, zato treba paziti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt pozvao je Hrvatsku i Sloveniju da 'smire retoriku', istaknuvši da je u interesu obiju strana da se što prije riješi granično pitanje: Hrvatskoj da ubrza pregovore, a Sloveniji da ne bude izolirana unutar Europske unije.

'Mislim da su obje strane otišle predaleko. Ono što sam privatno rekao Hrvatskoj i Sloveniji, sada ću i javno reći - treba biti oprezan u retorici, Balkan je mjesto gdje se mora biti oprezan s retorikom jer ljudi vjeruju u to što se kaže, a to može izazvati posljedice', izjavio je Bildt.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Slika nije dostupna Slovenski mediji rezervirani Tuerk: Pregovor s Hrvatskom nisu počeli na Trakoščanu

'Na objema stranama je da malo primire retoriku, da razmisle o tom pitanju. Objema stranama je u interesu, svima je u interesu da se to riješi - što prije, to bolje za Hrvatsku. Naš je interes da se ubrzaju, da se pomaknu hrvatski pristupni pregovori, što je očito važno za tu zemlju i za cijelu regiju, ali i za Sloveniju, jer nijedna nacija ne želi biti izolirana u Vijeću EU-a. Mi to ne želimo. Nadam se da razmišljanje može pridonijeti da oni počnu rješavati to pitanje onako kako mi Europljani to rješavamo: konstruktivno i sa spremnošću za kompromis', rekao je Bildt pred članovima Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta, kojima je predočio vanjskoplitički program švedskog predsjedništva.

Bildt je na taj način odgovorio na pitanje socijalističkog zastupnika iz Austrije Hannesa Swobode, koji je pitao priprema li švedsko predsjedništvo novu inicijativu za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora. Na novinarski upit hoće li biti lakše rješavati granični prijepor sada kad Hrvatska ima novu premijerku Jadranku Kosor te hoće li se održati Međuvladina pristupna konferencija i koliko bi na toj konferenciji Hrvatska mogla otvoriti i zatvoriti poglavlja, Bildt nije htio odgovoriti.

'Pričekajmo, još nismo stigli dotle. U ovom trenutku ne želim ništa više reći o tom pitanju. I za mene vjerojatno vrijedi da manje govorim, a više razmišljam', rekao je Bildt. Švedsko je predsjedništvo u početku srpnja najavilo da planira organizirati Međuvladinu konferenciju o pristupanju s Hrvatskom u petak, 24. srpnja. No po diplomatskim izvorima nema prevelikih izgleda se ona i održi, jer se teško može očekivati da neko poglavlje bude spremno za otvaranje ili zatvaranje, jer je Slovenija do sada blokirala devet poglavlja spremnih za otvaranje i četiri za zatvaranje. (Hina)

Problem slovenske blokade hrvatskih pregovora riješit će se:

  • Popustit će Slovenci
  • Popustit ćemo mi
  • Kompromisom
  • Pritiskom iz EU

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene