Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bilateralni susreti premijera Sanadera u New Yorku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Ivo Sanader u srijedu je nastavio s intenzivnim bilateralnim susretima na 63. Godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku, sastavši se s predsjednicima Litve i Turske, koji su mu najavili skoru ratifikaciju protokola o pristupanju Hrvatske NATO-u u parlamentima svojih zemalja.

Parlament Litve će 29. rujna, kako se očekuje, ratificirati protokol o ulasku Hrvatske u NATO, najavio je litavski predsjednik Valdas Adamkus prilikom susreta s premijerom Sanaderom, također izrazivši punu potporu procesu pregovora i pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čuli se telefonski Obama: Vi ste naši najbolji prijatelji u NATO-u Slika nije dostupna Dobar posao u New Yorku ‘Suradnja i potpora tribunalu ustavna je obveza Hrvatske’

Dvojica čelnika su se suglasila da vrlo dobre političke odnose treba pratiti i dinamičnija gospodarska suradnja, a hrvatski je premijer najavio za početak 2009. posjet Litvi s brojnim gospodarskim izaslanstvom, priopćio je glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun, koji je član hrvatskog izaslanstva u New Yorku.

Premijer Sanader sastao se u srijedu u New Yorku i s predsjednikom Turske Abdullahom Gullom, pri čemu je zajednički ocijenjeno kako Hrvatska i Turska razvijaju dobre i prijateljske odnose, koji je moguće dodatno gospodarski unaprijediti. U tom pogledu, predsjednik Vlade i turski predsjednik složili su se kako će se održavanjem sastanka zajedničkog odbora za gospodarska pitanja dodatno potaknuti bilateralna suradnja.

Na sastanku se također razgovaralo o proširenju EU, te o skorom ulasku Hrvatske u NATO, a predsjednik Gull je najavio da će turski parlament ratifikacija pristupnog protokola razmatrati na početku jesenskog zasjedanja.

Kao kandidat za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN, turska strana se također interesirala za iskustva Hrvatske u radu VS UN, a predsjednik Gull se zahvalio za podršku Hrvatske turskoj kandidaturi, naveo je glasnogovornik u priopćenju s tog sastanka.

Dvojica čelnika također su razgovarali o situaciji u BiH kao i općenito na jugoistoku Europe. Zaključili su da su i Hrvatska i Turska zainteresirane za trajnu političku stabilnost svog susjedstva, a premijer Sanader je istaknuo da bez ravnopravnosti hrvatskog naroda u BIH nema stabilnosti te države.

Prije sudjelovanja na godišnjem sastanku Clintonove globalne inicijative u New Yorku, premijer Sanader se susreo s bivšim glavnim zapovjednikom NATO-a Wesleyem Clarkom, koji danas obnaša dužnost predsjednika upravnog odbora jedne ugledne američke financijske institucije. Premijer Sanader upoznao je svog domaćina s hrvatskim putem u euroatlantske integracije, te prilagodbama koje hrvatsko društvo čini na ispunjenju kriterija za punopravno članstvo u NATO i EU.

Tijekom razgovora bilo je riječi i o mogućnostima ulaganja u hrvatsko gospodarstvo, osobito turizam, promet i brodogradnju. Wesley Clark istaknuo je kako američki poslovni krugovi s iznimnim interesom prate razvojne napore hrvatskog gospodarstva, te su zainteresirani za sudjelovanje u konkretnim projektima.

Premijer Sanader sudjelovao je na tradicionalnoj večeri koju zaklada "Apel savjesti" organizira za svjetske dužnosnike u vrijeme održavanja Opće skupštine UN. Tom prigodom su dodijeljene nagrade za promicanje tolerancije francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyu, gradonačelniku New Yorka Michaelu Bloombergu, i izvršnom direktoru General Electrics Jeffreyu Immeltu.

Tijekom svečane večere Sanader se susreo s rabinom Arthurom Scheierom, predsjednikom zaklade "Apel savjesti" te nizom dužnosnika poput austrijskog kancelara Alfreda Gusenbauera, francuskog ministra vanjskih poslova Bernarda Kouchnera i bivšeg američkog državnog tajnika Henrya Kissingera.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene