Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka govori sve

BIJELE RUŽE NA DUNAVU Diljem hrvatske odana počast žrtvama u Srebrenici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Polaganjem 20 bijelih ruža u Dunav te puštanjem u zrak isto toliko bijelih balona, u subotu su mladi Vukovarci u organizaciji Europskog doma Vukovar obilježili spomen na 20. godina od genocida kojeg je vojska bosanskih Srba počinila 1995. godine u bosanskohercegovačkom gradiću Srebrenici, ubivši oko 8 tisuća Bošnjaka u dobi od 13 do 77 godina.

"Želja nam je podsjetiti na taj strašni događaj od prije 20 godina i odati počast brojnim žrtvama", kazao je Nikola Johnny Mirković iz Europskog doma Vukovar. Dodao je da je mladima sve to što se događalo 90-tih godina danas možda daleko, ali da žele podsjetiti na stradanja kako se nešto slično nikada ne bi ponovilo.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Zagrebu Žuti meteoalarm Nevrijeme pogodilo Zagreb: Na dio grada pala tuča, pogledajte koji su kvartovi najgore prošli Gužve na biračkim mjestima u Zagrebu Građansko pravo VIDEO/FOTO Građani pohrlili na glasanje: Velike gužve na mnogim biralištima u Zagrebu

Obilježavanju obljetnice srebreničke tragedije i genocida nazočan je bio i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je naglasio kako je zločin koji se dogodio u Srebrenici najveći zločin poslije Drugoga svjetskoga rata.

Napadnut Vučić: Pogođen kamenom u glavu, lakše je ozlijeđen

"Teško je, a posebno je teško Vukovarcima koji su početkom Domovinskog rata prolazili kroz slične stvari. Ova poruka mladih govori sve", rekao je gradonačelnik Penava koji je također spustio jednu od bijelih ruža u Dunav.

Mimohod u Zagrebu u sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici

Obilježavanje 20. obljetnice genocida u Srebrenici održano je danas u svim većim hrvatskim gradovima i županijskim središtima.

U Zagrebu je, u organizaciji Vijeće bošnjačke manjine Grada Zagreba održan mimohod koji je krenuo od zdenca Manduševac na Trgu bana Jelačića gradskim središtem te u povratku natrag na Manduševac.

Noseći transparente s natpisom "Srebrenica svijetom hodi" sudionici polusatnog mimohoda odjenuli su bijele majice s natpisom "Srebrenica 20 - da se ne zaboravi, i nikada, nikome nigdje ne ponovi".

"Mimohod je organiziran u znak sjećanja na 20. obljetnicu stradanja Bošnjaka i drugih naroda u Srebrenici, ali i da se pokaže, da se ne zaboravi što je bilo, kako se tako nešto nikad nikome više ne bi ponovilo", poručio je Benjamin Terzić u ime organizatora.

U mimohodu je sudjelovalo petstotinjak ljudi, a okupio je zagrebačku bošnjačku zajednicu, njihove prijatelje, Zagrepčane pa čak i petnaestak stranih turista koji su, kada su čuli što se obilježava, spremno obukli bijele majice i pridružili se koloni.

I Koprivničanci obilježili srebreničku tragediju

I Koprivničanci su se u subotu pridružili obilježavanju sjećanja na srebrenički genocid koji se dogodio prije 20 godina. U bijelim majicama s porukom "Da se ne zaboravi - nikad, nikom i nigdje" simbolično su sa središnjeg Zrinskog trga pustili bijele balone u znak mira i pijeteta prema osam tisuća ubijenih Bošnjaka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene