454836
454836
454836
454836
454836

INVESTITORIMA JE DOZLOGRDILO Vladi preporučili da prouči "Bijelu knjigu"

  • , 25.10.2016., 20:14
  • Autor:
  • komentara

Velika očekivanja od Vlade Andreja Plenkovića imaju i strani investitori. Svoje su preporuke i očekivanja predstavili u Bijeloj knjizi. Tamo su pobrojani stari grijesi nekoliko zadnjih Vlada - preglomazan birokratski aparat i stalne promjene porezne politike.

 
 
 
 
Sve manje stranih ulaganja (Video: Dnevnik Nove TV)
Sve manje stranih ulaganja (Video: Dnevnik Nove TV)

Investitorima je to dozlogrdilo pa i ne čudi pad ulaganja. Ništa blaži prema vladajućima nije bio ni guverner HNB-a Boris Vujčić, a on poručuje kako Hrvatska napokon mora postati poželjna ulagačima.

Iz hotelske sobe možete direktno na plažu, na raspolaganju su vam velnes, bazen, dvorane za vježbanje. Tako izgleda luksuzni hotel u Šibeniku, investicija Doguš grupe teška 250 milijuna eura. Turci su hotel izgradili za 16 mjeseci, a s našom administracijom, tvrde, nije bilo puno problema.

"Imate jako dobru infrastrukturu i obrazovane ljude koji imaju dobru viziju. S druge strane puno se priča o preprekama u poslovanju. No gdje god da se ulaže, prepreka ima. Ne očekujemo da nam država sve servira, ali mogle bi se primjerice smanjiti komplicirane birokratske procedure", ističe Burak Baykan iz Dogus grupe.

Na hrvatskom tržištu dodatno se želi razvijati i telekomunikacijski div Tele 2. Evo kako oni vide investicijsku klimu u Hrvatskoj. "Estonija, Latvija i Litva su bolje postavile stvari. Imaju bolju investicijsku klimu i mi kao ulagači više vjerujemo njima nego Hrvatskoj. Ali nova vlada mora promijeniti ovakve trendove", kaže Guillaume van Gaver iz Tele 2.

Jednako misli i Udruženje stranih investitora, koje od nove Vlade ima jasna očekivanja. "Vlada ne bi trebala iskoristiti 100 dana, nego bi trebala krenuti odmah i u prvih 7 dana, ili mjesec dana krenuti sa reformama, veseli nas što smo čuli da svi najavljuju reforme što se tiče porezne politike, to je točno ono što mi sada govorimo", ističe Mladen Fogec iz Udruženja stranih investitora.

Šest problema koji trebaju rješenja

Sva strana ulaganja u hrvatsku sadržana su u takozvanoj bijeloj knjizi investicija. Doduše, posljednjih godina nemamo se baš čime za pohvaliti jer strana ulaganja na godišnjoj razini padaju za otprilike milijardu eura. Strani investitori stoga od Vlade očekuju da riješi pravnu nesigurnost u zemlji, zaustavi česte promjene poreza, ukine brojne parafiskalne namete, skrati duge sudske postupke. Među ključnim problemima detektirali su krut i neodgovarajući Zakon o radu te kompliciran pristup kapitalu. Alarmantno zvuči i podatak koji je iznio guverner Vujčić, a prema kojem Hrvatska predvodi listu zemalja s najvećim preprekama za ulaganje i poslovanje.

Rješenje barem dijela svih ovih problema Vlada vidi u dugoočekivanoj poreznoj reformi. "Ono što je bitno u prvom mahu je to porezno opterećenje, dakle, i zaposlenicima i tvrtkama ostati će više prihoda nakon oporezivanja, a naravno u isto vrijeme Ministarstvo financija je vodilo sustavnu poreznu reformu na način da to ništa ne promijeni u okviru sustava financiranja u javnom sektoru", pojašnjava Saša Drezgić, zamjenik ministra financija.

U posljednje 23 godine u Hrvatsku je stiglo 29 milijardi i 700 milijuna eura stranog kapitala. Od nove Vlade investitori očekuju dodatno podebljanje te brojke.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se