Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Investicijska klima

INVESTITORIMA JE DOZLOGRDILO Vladi preporučili da prouči "Bijelu knjigu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika očekivanja od Vlade Andreja Plenkovića imaju i strani investitori. Svoje su preporuke i očekivanja predstavili u Bijeloj knjizi. Tamo su pobrojani stari grijesi nekoliko zadnjih Vlada - preglomazan birokratski aparat i stalne promjene porezne politike.

Investitorima je to dozlogrdilo pa i ne čudi pad ulaganja. Ništa blaži prema vladajućima nije bio ni guverner HNB-a Boris Vujčić, a on poručuje kako Hrvatska napokon mora postati poželjna ulagačima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Raspitali smo se Investitore u Hrvatskoj odbija opća poslovna nekultura Slika nije dostupna Novo zaduživanje za pokrivanje manjka D & B: HDZ ima male šanse za pobjedu

Iz hotelske sobe možete direktno na plažu, na raspolaganju su vam velnes, bazen, dvorane za vježbanje. Tako izgleda luksuzni hotel u Šibeniku, investicija Doguš grupe teška 250 milijuna eura. Turci su hotel izgradili za 16 mjeseci, a s našom administracijom, tvrde, nije bilo puno problema.

"Imate jako dobru infrastrukturu i obrazovane ljude koji imaju dobru viziju. S druge strane puno se priča o preprekama u poslovanju. No gdje god da se ulaže, prepreka ima. Ne očekujemo da nam država sve servira, ali mogle bi se primjerice smanjiti komplicirane birokratske procedure", ističe Burak Baykan iz Dogus grupe.

Na hrvatskom tržištu dodatno se želi razvijati i telekomunikacijski div Tele 2. Evo kako oni vide investicijsku klimu u Hrvatskoj. "Estonija, Latvija i Litva su bolje postavile stvari. Imaju bolju investicijsku klimu i mi kao ulagači više vjerujemo njima nego Hrvatskoj. Ali nova vlada mora promijeniti ovakve trendove", kaže Guillaume van Gaver iz Tele 2.

Jednako misli i Udruženje stranih investitora, koje od nove Vlade ima jasna očekivanja. "Vlada ne bi trebala iskoristiti 100 dana, nego bi trebala krenuti odmah i u prvih 7 dana, ili mjesec dana krenuti sa reformama, veseli nas što smo čuli da svi najavljuju reforme što se tiče porezne politike, to je točno ono što mi sada govorimo", ističe Mladen Fogec iz Udruženja stranih investitora.

Šest problema koji trebaju rješenja

Sva strana ulaganja u hrvatsku sadržana su u takozvanoj bijeloj knjizi investicija. Doduše, posljednjih godina nemamo se baš čime za pohvaliti jer strana ulaganja na godišnjoj razini padaju za otprilike milijardu eura. Strani investitori stoga od Vlade očekuju da riješi pravnu nesigurnost u zemlji, zaustavi česte promjene poreza, ukine brojne parafiskalne namete, skrati duge sudske postupke. Među ključnim problemima detektirali su krut i neodgovarajući Zakon o radu te kompliciran pristup kapitalu. Alarmantno zvuči i podatak koji je iznio guverner Vujčić, a prema kojem Hrvatska predvodi listu zemalja s najvećim preprekama za ulaganje i poslovanje.

Rješenje barem dijela svih ovih problema Vlada vidi u dugoočekivanoj poreznoj reformi. "Ono što je bitno u prvom mahu je to porezno opterećenje, dakle, i zaposlenicima i tvrtkama ostati će više prihoda nakon oporezivanja, a naravno u isto vrijeme Ministarstvo financija je vodilo sustavnu poreznu reformu na način da to ništa ne promijeni u okviru sustava financiranja u javnom sektoru", pojašnjava Saša Drezgić, zamjenik ministra financija.

U posljednje 23 godine u Hrvatsku je stiglo 29 milijardi i 700 milijuna eura stranog kapitala. Od nove Vlade investitori očekuju dodatno podebljanje te brojke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene