Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iscrpljeni i sretni stigli kući iz Egipta

Hrvati u Egiptu: Po noći smo čuvali stražu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počela je evakuacija Hrvata iz Egipta.

Iscrpljeni, ali sretni što su napokon na sigurnom 14 hrvatskih državljanina i jedan Egipćanin koji je oženjen za Hrvaticu, nešto prije 7.00 sati stigli su u Zagreb. Njihova evakuacija počela je jučer oko 19.30 kada su uz pomoć austrijskog veleposlanstva avionom krenuli u Beč.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Slovačkoj užas u Slovačkoj Sofiju, Katu i Luciju pregazio je otac njihove kolegice iz škole: Strašna prometna nesreća šokirala je zemlju Poplave u Rusiji i Kazahstanu Stotine domova poplavljeno Oglasile se sirene: Rekordne poplave u Rusiji i Kazahstanu, evakuirano više od 100.000 ljudi

>> Preokret u Egiptu: Vojska stala na stranu prosvjednika

U austrijsku prijestolnicu stigli su oko ponoći, a put prema Hrvatskoj nastavili su autobusom koji je organiziralo naše Ministarstvo vanjskih poslova. Među evakuiranima su dvije obitelji s djecom, radnici Ine, djelatnica veleposlanstva i građani Hrvatske koji već nekoliko godina žive u Egiptu.

Svjedoče da je situacija u zemlji kaotična. S obzirom na to da je policija tek jučer izašla na ulice, građani su se sami organizirali po četvrtima i čuvali imovinu i živote. U tome im je, kažu nam sugovornici, puno pomogla i vojska.

'Puno je prosvjednika na ulicama, a Vlada ne želi odstupiti. Uistinu je impresivno vidjeti te mlade ljude kako su uzeli stvar u svoje ruke i doslovno su pod njihovom vlasti cijeli kvartovi i trgovine', ispričao je jedan od evakuiranih.

Njegov suputnik dodao je kako je bilo nesigurno, nisu imali telefona ni interneta. 'Sedam dana bili smo kod kuće. Danju je još bilo sigurno, ali po noći smo držali straže', ispričao je drugi evakuirani Hrvat.

Djelatnica Ministarstva vanjskih poslova koja je dočekala evakuirane rekla nam je kako je Veleposlanstvo u Kairu u stalnom kontaktu sa svim hrvatskim državljanima u Egiptu za koje su spremni u svakom trenutku organizirati evakuaciju. Riječ je o 50-tak ljudi.

Mario Dragun, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova, za Dnevnik.hr je potvrdio kako je evakuacija Hrvata prošla bez problema. 'Mi smo odlazak iz Egipta omogućili svima koji su to htjeli', rekao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene