Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže pojašnjenje

BiH uputila Srbiji prosvjednu notu zbog uhićenja Divjaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj uručio je prosvjednu notu veleposlaniku Srbije u Sarajevu Grujici Spasoviću zbog uhićenja umirovljenog generala Armije BiH Jovana Divjaka.

Kako je prioopćeno iz ministarstva vanjskih poslova BiH, veleposlanstvo te zemlje u Beogradu dobilo je nalog uručiti presliku prosvjedne note srbijanskom ministarstvu vanjskih poslova te odmah stupiti u kontakt sa srbijanskim ministarstvom pravosuđa kako bi se dobilo pojašnjenje o razlozima zbog kojih je ta zemlja raspisala tjeralicu za Divjakom zbog čega je on i uhićen u četvrtak navečer u zračnoj luci u Beču.

Šef bosanskohercegovačke diplomacije Alkalaj je ovim povodom tijekom dana razgovarao i s austrijskim ministrom vanjskih poslova Michaelom Spindeleggrom. BiH od Austrije također traži pojašnjenje razloga za Divjakovo privođenje. Veleposlanik BiH u Beču Haris Hrle potvrdio je tijekom dana medijima u Sarajevu kako je austrijski istražni sudac generalu Divjaku odredio ekstradicijski pritvor koji može trajati dva tjedna.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu"

Navodno sudjelovanje u ratnim zločinima

Za to bi vrijeme Srbija trebala dostaviti dokumentaciju kojom bi obrazložila zahtjev za Divjakovo izručenje. Tijekom dana državno odvjetništvo BiH u Beč je poslalo prijedlog da se Divjaka izruči Bosni i Hercegovini, s obzirom da je riječ o njezinu državljaninu kao i da su navodni zločini za koje se tereti počinjeni na tlu BiH. Iako to još nije službeno potvrđeno, prepostavlja se kako srbijansko pravosuđe Divjaka traži zbog sumnje da je sudjelovao u navodnim ratnim zločinima nad pripadnicima bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. svibnja 1992. godine.

Tada je došlo do sukoba između pripadnika teritorijalne obrane BiH koji su branili Sarajevo i kolone jugo-vojske koja je kao taoca držala tadašnjeg predsjednika predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića te se s naoružanjem i opremom pokušavala probiti iz zgrade u kojoj je bilo sjedište nekadašnje Druge vojne oblasti. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene