Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BIH priprema pravni spor s Hrvatskom zbog Pelješkog mosta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bosna i Hercegovina mogla bi se odlučiti na pokretanje pravnog spora protiv Republike Hrvatske ukoliko ona započne gradnju Pelješkog mosta bez suglasnosti bosanskohercegovačkih vlasti.

Ovu zamisao potaknuo je član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić koji je svog pravnog savjetnika Daira Arnauta poslao u Pariz kako bi s jednom odvjetničkom kućom razmotrio konkretne korake koje bi trebalo poduzeti na tom planu.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

"Spremni smo na svaku moguću opciju ukoliko se stvari budu odvijale ovako kako izgleda pa i na pravni spor", izjavio je Arnaut za "Dnevni avaz" po povratku iz Pariza.

Silajdžić i njegovi suradnici istražuju sporove koje su po sličnim osnovama vodili Finska i Indonezija.

Razmišlja se o pokretanju spora pred Međunarodnim arbitražnim sudom za pravo mora u Hamburgu ali i pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), pojašnjava "Avaz".

Predsjedništvo BiH u srijedu je naložilo ministru vanjskih poslova te zemlje Svenu Alkalaju da pozove hrvatskog veleposlanika u BiH Josipa Vrbošića i da ga upozori kako BiH nije promijenila stajalište u vezi gradnje mosta Komarna-Pelješac odnosno da suglasnost za gradnju tog mosta uvjetuje rješavanjem graničnog spora na području Neumskog zaljeva.

Ministar Alkalaj na putu je izvan BiH pa takav susret još nije
uslijedio.

Iz hrvatskog veleposlanstva u Sarajevu potvrđeno je kako još nisu službenim putem dobili obavijest o stajalištu Predsjedništva BiH.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene