Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH: Pripadnik HVO-a Ljubičić osuđen na 10 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud BiH danas je izrekao presudu od 10 godina zatvora bivšemu zapovjedniku IV. bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Pašku Ljubičiću nakon što je on s Tužiteljstvom BiH postigao sporazum o priznanju krivnje, priopćio je danas Sud BiH.

Ljubičiću se sudilo za ratne zločine nad Bošnjacima u Srednjoj Bosni. Presudom je Ljubičić proglašen krivim jer je 15. i 16. travnja 1993. godine, kao zapovjednik IV. bojne Vojne policije HVO-a, svojim podređenima prenio naredbu za napad na selo Ahmiće, koju je primio od svog nadređenog Tihomira Blaškića. Ljubičić je pristao prenijeti naredbu, svjestan da time može prouzrokovati smrt više osoba, duševne i tjelesne patnje većeg broja ljudi i uništavanje imovine većih razmjera, te je pomogao u planiranju i izvršenju navedenog napada, navodi se u sudskom priopćenju nakon izricanja presude.

Pročitajte i ovo Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu Ilustracija Osuđivani nasilnik Stravičan zločin u susjednoj zemlji: Ubio bivšu partnericu pred djetetom pa ga oteo

Dodaje se da su tijekom napada bošnjački civili protjerani iz sela Ahmići, mnogima su nanesene teške duševne i tjelesne ozljede, a srušene su i dvije džamije.

Optuženi Ljubičić je odgovoran i temeljem svog položaja nadređenog za kaznena djela koja su počinili njegovi podređeni, nad kojima je imao potpun nadzor. O te odgovornosti ga ne oslobađa ni činjenica da je postupao po naredbi njemu nadređenog zapovjednika Tihomira Blaškića, obrazloženo je u presudi.

Sud BiH donio je odluku kojom se Ljubičiću ukida pritvor i privremeno se pušta na slobodu, navodi se u priopćenju.

U Uredu za informiranje Suda BiH je rečeno da će Ljubičić "vrlo brzo" biti pozvan na odsluženje preostalog dijela desetogodišnje zatvorske kazne u koju je uračunato razdoblje provedeno u pritvoru od 2001. do 29. travnja 2008. godine kada mu je izrečena presuda.

Ljubičić se godinama skrivao u Hrvatskoj, gdje je uhićen 2001. godine i izručen Haškom tribunalu, jer je optužnicu protiv njega prvobitno bio podigao Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY). No 2006. godine njegov je slučaj predan Sudu BiH, pa je Ljubičić u rujnu te godine (2006.) premješten u pritvor u Sarajevo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene