Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

BiH prijeti rušenjem vikendica na Blidinju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 250 vikendica na kupreškim planinskim obroncima - već godinama omiljenom zimskom odredištu Dalmatinaca, zbog nepostojanja Sporazuma o reciprocitetu između Hrvatske i BiH, ne može dobiti potrebne papire za legalizaciju u sudskim gruntovnicama susjedne nam zemlje.

Problem je još više izražen na Blidinju, trenutno jednom od najpoželjnijih vikend-odmarališta, u čijem je parku prirode potpuno na crno, dakle bez ikakvih papira, niklo oko 700 izgrađenih ili tek započetih vikend-kuća, od čega je polovica u vlasništvu Dalmatinaca, piše Slobodna Dalmacija. 

Pročitajte i ovo Skijalište Cervinia u Italiji Talijansko skijalište VIDEO Drama u žičari: Jak vjetar gotovo otkinuo gondole pune putnika Slika nije dostupna Otkazan ženski slalom u Megeveu

Vlasnici kupreških objekata, potvrdio je načelnik općine Stipan Herceg, čekaju donošenje Sporazuma kako bi svoje objekte uspješno legalizirali, zbog čega je još prošle godine bio u razgovorima s bivšom vladom BiH. 

Tada mu je rečeno kako treba što prije prionuti donošenju Sporazuma, no usprkos tome postupak je stao. 

Veći problemi pak tište Blidinje koje tek donosi Prostorni plan, što je prva razina u postupku legalizacije vikendica izgrađenih na divlje. 
Doznajemo i da se ne može odbaciti mogućnost rušenja nekih od blidinjskih objekata ako oni ne uđu u predviđene prostornoplanske gabarite. 

'Problem postoji na više razina', rekla je Alma Pinjić, pomoćnica načelnika za prostorno uređenje općine Jablanica, pod čiju jurisdikciju spada gospodarenje blidinjskim lokalitetom. 

'Plan je u fazi donošenja te očekujemo da će biti gotov do kraja travnja ove godine. Svi objekti na Blidinju su u ovom momentu izgrađeni na crno, no s obzirom na naše ciljeve, očekujemo kako će se taj problem uskoro početi rješavati. Cilj nam je legalizacija izgrađenih objekata, no ipak ne možemo jamčiti za sve.
Ono što se ne bude moglo legalizirati ide u proces rušenja', rekla je Alma Pinjić.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene